mamurluk

Kako u tren oka pobijediti mamurluk?

Svima se ponekad dogodi da popiju čašicu više te ujutro muku muče s mamurlukom i razarajućom glavoboljom, posebno nakon novogodišnje noći. Ako ste se s pićima malo preračunali, a prvi dan nove godine ne želite provesti u krevetu boreći se s mamurlukom, isprobajte neke od navedenih savjeta.

Vjerovali ili ne, mamurluk se liječi hranom. No najvažnije pitanje je kojom hranom. Ako se nakon novogodišnjeg provoda želite pribrati i mamurluk izliječiti u najkraćem mogućem roku, sljedeće namirnice i pića obavezno uvrstite na meni, piše magazin Glamour.

Voda
Alkohol dehidrira tijelo, pa se voda svakako nalazi na prvom mjestu ove liste. Pijenje veće količine vode ublažiće bubnjajuću glavobolju.

Tajna zanosnih Azijatkinja: Ovaj napitak topi kilograme, diže imunitet i totalni je hit u svijetu
Voćni sok
Nakon popijene veće količine alkohola, stepen šećera u tijelu vjerovatno će se poprilično sniziti povlačeći sa sobom i cijeli niz simptoma mamurluka. Stoga posegnite za čašom voćnog soka. Osim što će vam pribaviti potrebnu količinu prirodnog šećera, zamijeniće elektrolite koje ste izgubili te organizmu dati i dozu vitamina. Sok od jabuke ili brusnice su bolji izbor od narandžinog soka zbog nižeg stepena kiselosti.

Kiseli krastavci
Poveća količina alkohola prazni zalihe vitamina, minerala i soli u tijelu, a upravo su kiseli krastavci bogati hranjivim materijama, uključujući vitamin A, gvožđe, kalij, vitamin K, kalcijum i magnezijum. Stoga, iako zvuči malo čudno, upravo vam kiseli krastavci mogu pomoći da pobijedite mamurluk.

Tunjevina
Možda malo čudan odabir, no mineralima bogata hrana, baš poput  tunjevine, nadomjestiće potrošene hranjive materije u tijelu čiji manjak uzrokuje pojavu mamurluka.

Banane
Što ste više alkohola popili, to je vaše tijelo više dehidrirano, a što je veći stepen dehidracije, tijelo gubi veću količinu kalija. Nedostatak kalija izaziva osjećaj umora, a mogu se pojaviti i simptomi poput grčeva, povraćanja i mučnina. Stoga navalite na banane i skratite si muke.

Hljeb od cjelih žitarica
Nakon provoda dobro će vam doći i pokoja kriška hljeba od cjelih žitarica. Osim što će vam prijati, žitarice u hljebu su vrlo dobar izvor detoksirajućeg vitamina B, kao i esencijalnih masnih kiselina koje su potrebne jetri kako bi se regenerirala.

Pasulj
Pasulj je veliki izvor vlakana i folne kiseline, kao i proteina koji pomažu tijelu da se oporave. Prilikom pripravljanja, smanjite inače uobičajenu količinu soli, a pasulj na tostu odličan je izbor obroka u ovom slučaju.

Smeđi pirinač
Smeđi piriniač još je jedan odličan izvor ugljenohidrata, a posebno je bogata B vitaminom i proteinima.

Jaja
Unos prevelike količine alkohola navodi tijelo na proizvodnju otrovne supstance acetaldehida koja uzrokuje simptome mamurluka. Na to tijelo reaguje proizvodnjom protivaktivnog hemijskog spoja koji se zove glutation, čija je proizvodnja ipak ograničena. Međutim, jaja su prepuna cisteina koji sadržan u glutation, što će tijelu pomoći da očisti preostale toksine.

Čaj od nane
Čaj od nane pomoći će pri smirivanju probave, ublažavanju napetosti i nadutosti i ostalih neugodnosti u želucu. Osim toga, ubrzaće detoksikacijski proces.

Čaj od kamilice
Ako želite smiriti nadutost, grčeve i mučninu, posegnite za kutijicom čaja od kamilice. U šolju dodajte i malo meda, koji je prirodni šećer i isto tako pomaže kod mamurluka.

Spanać
Jedna od najboljih namirnica u slučaju mamurluka je spanać. Naime, sadrži sve što vam je prijeko potrebno – folnu kiselinu, sumpor i vitamin C – sve hranjive materije koje liječe mamurluk.

Paradajz
Paradajz je  bogat vitaminom C, ali i glutationom, materije koje i samo tijelo proizvodi kako bi se oslobodilo toksina. Paradajz možete jesti svjež ili napraviti zdravi sok.

Izvor: Tportal.hr, Foto: Istock

Recent Posts