Kako naterati ljude da se predomisle: Trik star 350 godina koji stvarno deluje!

Francuski filozof Blez Paskal jednom je smislio najefikasniju metodu da podstakne sagovornika da se predomisli. I moderni psiholozi se slažu sa njim.

Izgleda da je francuski matematičar, filozof i fizičar iz 17. vuheka Blez Paskal imao talenat za psihološke nauke. Činjenica je da je on izumeo najefikasniji način da natjerate drugu osobu da se predomisli. Štaviše, otkrio je više od tri vijeka prije nego što su psiholozi počeli da proučavaju ovu temu.

 

Evo šta je Paskal napisao:

“Kada nekog želimo da ubedimo dokazujući da duboko greši, onda se moramo pridržavati određene taktike. Važno je razumjeti iz kog ugla druga osoba gleda na pitanje koje se razmatra.  Važno je prepoznati da ako stvari gledate iz njegovog ugla, on je, naravno, u pravu. Istovremeno, takođe priznaje da zaista nije razmatrao sve strane pitanja i da će o njima da razmisli. Odnosno, postići ćemo to da niko neće ostati uvrijeđen: uostalom, nijedna osoba na svijetu ne može da vidi apsolutno sve strane. A činjenica da je u pravu “iz svog ugla” je, naravno čista istina.

 

Ljudima je bolje da druge ubjeđuju na osnovu svog argumenta koji iznose nego da nameću svoje misli.”

Jednostavno rečeno, Paskal je predložio da pre nego što se ne složite sa nekim, prvo istaknete da je u pravu. A da bi se predomislila ta osoba, treba ih postepeno navesti na to. I to na takav način da imaju osećaj da su sami došli do tih novih misli (vaših misli).

Artur Markman, profesor psihologije sa Univerziteta u Teksasu, u potpunosti se slaže sa Paskalom, objašnjava:

“Dakle, da bi se neko naterao da se predomisli, prvi korak je da ga uvjerite da je on sasvim u pravu. Takođe ćete siriti osobu i onemogućiti tvrdoglavo odbacivanje bilo kakvih argumenata. Jer ako odmah počnete da ubeđujete drugu stranu da greši, ona će prva reakcija biti: “Ne želim i neću da sarađujem sa tobom”. Ali ako započnete razgovor rečima: “Slažem se, tvoji komentari su veoma razumni. Vjerujem da se niko ne može složiti sa tvrdnjom…” Tada ćete dati signal drugoj strani da može sarađivati sa vama. A nakon toga već možete da izrazite svoje misli koje veoma lako mogu da “uđu u glavu” suprotne strane.”

 

Markaman naglašava: sagovornik mora biti siguran da ga niko nije primorao da se predomisli.

Na kraju krajeva, ako imate ideju, sami ste došli na nju i ponosite se njome, onda apsolutno ne želite da je odbacite. Samo nekolicina može da kaže: “Promeniću svoja uvjerenja oslanjajući se na vaš autoritet.”

Drugim riječima, ako nekoga želite da naterate da se predomisli, iskoristite tajnu naučnika Paskala, otkrivenu pre 350 godina.

 

 

(Stil.kurir.rs)

Recent Posts