Kako je fotografija hirurga koji je operisao 23 sata promijenila svijet

“National Geographic” je 1987. za najbolju fotografiju odabrao sliku hirurga koji sjedi pored stola poslije 23-satne operacije. Kako je taj prizor uticao na svijet?

 

Postoji dobar razlog zašto je ova fotografija proglašena za najbolju. Na njoj je doktor Zbignjev Religa koji prati vitalne funkcije pacijenta posle operacije srca od 23 sata koju je obavio.

U desnom uglu ćete vidjeti jednog njegovog kolegu koji mu je pomagao kako spava na podu.

Doktor Religa je pionir transplatacije srca u Poljskoj i iako se u to vreme smtaralo da je ovakva vrsta hirurgije nemoguća, on je rizikovao i operacija je izvedena potpuno uspješno. Danas srce doktora Relige više ne kuca, ali srce njegovog pacijenta i dalje bije.

Religa je 1987. predložio ideju o transplataciji i dobio je zeleno svetlo.Od tog trenutka nije htio da čeka. Ta operacija je bila izuzetno zahtjevna, trajala je 23 sata. Umor je očigledan na fotografiji, a što je duže gledate više ćete vidjeti. Mic po mic fotografija poprima potpuno drugačiju dimenziju od početnog utiska.

The picture shows Zbigniew Religa, famous Polish cardiac surgeon. In 1985 he performed first heart transplantation in…

Gepostet von Anna Vince Green am Mittwoch, 20. April 2016

Drugi hirurg spava u ćošku, krv, gomila kablova,…Kada je Džejms Stensfild snimio ovu fotografiju on nije ispričao samo priču o hirurgiji, već je na neki način promijenio svijet.

Fudbaler ženi Pamelu Anderson?

Pokazao je drugačije lice moderne medicine, da je moguće postići nemoguće. Teško je, potrebno je mnogo vrijemena i iscrpljujuće je, ali ljudsko srce može da se presadi, a čovjek onda ozdravi! Danas je to svakodnevica hirurga, ali pomislite kako je bilo 1987. Činjenica da je pacijent Tadeuš Zitkevits nadživeo Religu je testament hirurgovog uspeha.

(Noizz)

Recent Posts