“Kako ja nevakcinisan ugrožavam tebe vakcinisanog? Imam pravo na izbor”: Naučnik Sanja Vujčić objasnila je zašto je ovo potpuno pogrešan stav

Biohemičar Sanja Vujčić, asistent na Farmaceutskom fakultetu, na društvenim mrežama često govori o brojnim zdravstvenim temama, a ovog puta dotakla se goruće teme – vakcinisanja, i objasnila zašto je važno da svi pogodni kandidati vakcinu i prime.

Nikome nije jasno ŠTA SE TO DOGAĐA sa epidemijom u Bosni i Hercegovini, stručnjaci u čudu: “Ovo je suprotno od svega što smo očekivali, ne znamo kako”

Njen Fejsbuk post prenosimo u cijelosti:

Da se podsjetimo čuvene floskule “Kako ja nevakcinisan ugrožavam tebe vakcinisanog? Imam pravo na izbor”.

Nijednu vakcinu ne mogu da prime sve osobe jer je neizvodljivo, zbog različitih faktora, uglavnom ili nije ispitivana bezbednost za tu populaciju (npr. mlađi od 16 godina za Pfizer ili zbog prisustva pridruženih bolesti ili sklonosti alergijskim reakcijama). Obično su najugroženije imunokompromitovane osobe kao i osobe za koje ne postoje podaci da li smeju da prime vakcinu jer nije testirano (npr. nije ispitivana bezbednost na mlađima od 16 godina u fazi hitnog postupka za autorizaciju, pa oni nisu kandidati za vakcinu; pošto se na trudnicama gotovo nikad ne ispituje u inicijalnoj fazi one mogu primiti vakcinu uz napomenu da nije ispitana u toj populaciji itd.).

Drugi problem je naravno količina vakcina tj. nemogućnost da primi svaka osoba koja ispunjava uslove. Dakle, nevakcinisana osoba neće ugroziti vakcinisanu, pod uslovom da je vakcinisana razvila imunitet u dovoljnoj mjeri, ali ugroziće svakog ko nije vakcinisan, posebno “osetljivu populaciju”, jer je za njih najveća vjerovatnoća da razboljevanje može biti životno ugrožavajuće. Što je više onih koji nisu primili vakcinu sve je lakše da se uspostavi lanac širenja zaraze, tj. prenos s jedne na drugu nevakcinisanu osobu.

Da, time što se osoba A ne vakciniše jer “ima pravo na mišljenje” ugrožava život osobe B koja svoje pravo na mišljenje koristi, ali ne sme da primi vakcinu iz nekog razloga.

(zena.blic)

Recent Posts