Kako da spriječite pretjerano znojenje

Normalno je i zdravo znojiti se kada temperatura poraste, ali krugovi od znoja ispod pazuha, slijepljena odjeća i stalno vlažni dlanovi mogu da budu izuzetno neprijatni.

Medicinsko stanje poznato kao hiperhidroza imaju ljudi koji se znoje četiri ili pet puta više od normalnog.

I za to ima lijeka: pomoću nekoliko savjeta možete spriječiti ili ublažiti znojenje i neprijatne mirise koji uz to idu.

Ako ništa od ovoga ne pomaže, postoje i medicinski načini liječenja ovog poremećaja, kao što su primjena botoksa, ili operacija.

1. Ne začinjavajte hranu

Velika šolja ledene kafe ili pikantni sosovi jesu neodoljivo ukusni, ali pokušajte da ograničite začine i kofein ako želite da se manje znojite. Začinjena hrana i kofein mogu da aktiviraju neurotransmitere, koji se zovu acetilholini. Sve što stimuliše ove neurotransmitere može da utiče na žlijezde koje izazivaju znojenje.

2. Koristite antiperspirante

Oni sadrže aluminijumske soli i kada ih nanesete na kožu formiraju čepove koji blokiraju znoj. Možete tražiti od dermatologa da vam preporuči antiperspirant. Medicinski antiperspiranti su efikasniji u zaustavljanju znojenja zato što imaju veće koncentracije aktivnih sastojaka.

3. Stavite dezodorans prije spavanja

Proizvodnja znoja je noću na najnižem nivou pa aktivni sastojci antiperspiranata imaju veće šanse da uđu u pore i blokiraju znojenje ujutru. Možete nanijeti antiperspirant i ujutro. Ne brinite da će se proizvod isprati tokom tuširanja, jer su njegovi sastojci već prodrli u znojne kanale.

4. Ostale zone

Ruke, noge, lice, leđa, grudi, pa čak i prepone imaju visoku koncentraciju znojnih žlijezda. Ovi diijelovi tijela biće suvlji ako i na njih nanesete antiperspirant, ali budite pažljivi sa osjetljivim dijelovima tijela. Nemojte nanositi antiperspirant na lice.

6. Ne dozvolite dehidraciju

Prekomjerno znojenje može da dovede do dehidracije i toplotnog udara. Voće i povrće su prirodni hidratori, jer sadrže od 60 do 95 odsto vode. Dinje, papaja i mango su naročito korisni, jer sadrže i kalijum, koji pomaže u regulisanju ravnoteže tečnosti i minerala u tijelu. Pijte dosta vode, a izbjegavajte alkohol, jer on samo doprinosi dehidraciji.

7. Budite smireni

Stvari koje radite da smanjite anksioznost, kao što je duboko disanje, smanjiće stimulaciju neurotransmitera koji stimulišu znojne žlijezde. Ako se često jako znojite kada ste u stresnoj situaciji, ljekar može propisati lijekove za smanjivanje znojenja u ovim situacijama, ili predložiti druge mogućnosti liječenja.

8. Hladna voda

Hladna voda pospješuje znojenje, pa se zato tuširajte samo mlakom vodom i sapunima neutralne ili blago kisele pH vrijednosti (5,5). Oni čuvaju zaštitni kiseli omotač kože i sprečavaju razmnožavanje bakterija na njenoj površini. Nemojte koristiti klasične bazne sapune.

9. Uklanjajte dlačice ispod pazuha i sa prepona

Znoj se zadržava na dlačicama, a onda lako dolazi u kontakt sa vazduhom i bakterijama. Pod uticajem bakterija oslobađa se jedna vrsta kiseline, koja je glavni uzrok neprijatnog tjelesnog mirisa.

10. Odjeća

Nosite samo pamuk, lan i prirodne materijale. Oblačite svakog dana čiste stvari jer bakterije na neopranoj odjeći stvaraju neugodan miris znoja.

Jontoforeza

Ako se znojite i pored antiperspiranata, ljekar vam može preporučiti jedan od medicinskih tretmana kao što je jontoforeza. Ovaj tretman koristi struju koja sprečava znoj da dođe na površinu kože. Iako je generalno bezbjedna, jontoforeza nije preporučljiva za žene koje su trudne i ljude koji imaju pejsmejker ili metalne implante, srčane probleme, ili epilepsiju.

Izvor: Novosti

Recent Posts