Izuzetno uspješna poslovna godina RCUD-a iz Bijele: Na svaki uloženi državni euro vratili tri u budžet !

Na jučerašnjoj sjednici Odbora direktora Regionalnog centra za podvodno deminiranje i obuku ronilaca iz Bijele, konstatovano je da su i ove godine ostvari vrlo značajni  rezultati u podvodnom deminiranju, obuci i usavršavanju profesionalnih  ronilaca.

RCUD i ovu poslovnu godinu završava vrlo uspješno bez bilo kavih dugovanja prema dobavljačima. Interesantno je napomenuti, čime se rijetko ko može pohvaliti u današnjim prilikama poslovanja,  da je  RCUD za jedan euro koji je država uložila putem izdvajanja iz državnog budžeta za ostvarivanje poslova od javnog interesa, uspio da prihoduje skoro 3 eura kroz sopstveni angažman u realizaciji projekata za strane kompanije, i time vrati u državni budžet veća sredstva od onih koja su izdvojena za njihov godišnji rad.

Uspješno su realizovani  značajni projekti  deminiranja pod vodom i na kopnu koji su imali za cilj da se stvore bezbjedni uslovi za rad gradnje infrastrukturnih objekata od javnog domaćeg i međunarodnog značaja. Tom prilikom podvodni demineri RCUD-a su oslobodili od zaostalih minsko eksplozivnih sredstava površinu od oko 120 hiljada kvadrata i uklonili oko 700 kilograma raznih eksplozivnih sredstava zaostalih u podmorju u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

U humanitarnim akcijama podvodnog traganja i vađenja utopljenih lica i potonulih predmeta ronioci RCUD-a su u protekloj godini, na poziv građana za pomoć, angažovani pet puta i u tim akcijama su proveli 19 dana u moru, jezerima i nabujalim rijekama, često rizikujući i svoje živote pružajući pomoć tamo gdje pomoć drugih nije bila moguća.

Ostvareni su značajni rezultati na polju obuke i usavršavanja profesionalnih ronilaca, tako da se na osnovu rezultata koje su ostvarili ronioci RCUD-a, često ističe u najpoznatijim međunarodnim ronilačkim organizacijama, da je ronilački tim RCUD-a jedan od najuspješnijih i  najkompaktnijih u Mediteranu. O tome svjedoči činjenica da je ove godine na Izbornoj skupštini Svjetske akademije nauka za podvodnu tehnologiju i istraživanja koja je u martu održana u Bolonji ,  RCUD primljen među 25 članova koji čine ovu Akademiju osnovanu prije šesdeset godina.

Da se radi o jednoj vrlo uspješnoj crnogorskoj priči, kada je u pitanju profesionalni rad, koji su kroz dodjelu  najvećih svjetskih priznanja ocijenili poznati autoriteti u ovoj oblasti širom svijeta, govori i činjenica, da je svaki ronilac RCUD-a u protekloj godini pod vodom proveo u prosjeku oko 180 sati od čega 30% na velikim dubinama preko 50 metara  roneći na gasne mješavine helijuma i kiseonika.

Recent Posts