IZLOŽBA RADOVA UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA LUBARDA KAO INSPIRACIJA

Likovna izložba pod nazivom Lubarda kao inspiracija, učenika četiri srednje škole iz Crne Gore, biće otvorena u petak, 13. februara u Zbirci pomorskog nasljeđa, sa početkom u 17:00h. Izložba se realizuje na inicijativu i u organizaciji Fondacije Petar Lubarda i podrške kompanije Adriatic Marinas.

U projektu koji je svojevrstan omaž ovom crnogorskom i evropskom likovnom velikanu, učestvovali su učenici JU SMŠ Mladost iz Tivta, JU SMŠ Ivan Goran Kovačić iz Herceg Novog,  JU SLŠ Petar Lubarda sa Cetinja i Gimnazije Stojan Cerović iz Nikšića.

Učenici su u skladu sa savremenom likovnom praksom pokazali kreativnu slobodu koristeći razne materijale i mogućnosti savremenih medija: fotografije, dizajna, konceptualne umjetnosti, ali i ostali vjerni crtežu i slici na kojima je Lubardin svijet simbola: konj, šipka, brdo, ptica, bitka, guslari…

Radovi nijesu urađeni kao kopije, već su kroz proces plastičko-strukturalnih transformacija prilagođeni uzrastu i razmišljanju mladih ljudi, uvijek spremnih, kad im se pruži prilika, da po uzoru na osnovno stvaralačko načelo Petra Lubarde, svijet slike prilagode svojim osjećanjima i razmišljanjima, ističe istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Najbolji radovi će biti nagrađeni, a izložba će trajati do 23. februara.

Recent Posts