Izložba kao omaž najhrabrijoj ženi

Izložba pod nazivom Život posvećen miru o liku i djelu čuvene pacifistkinje Berte fon Sutner (Bertha von Suttner), biće otvorena u četvrtak 27. aprila u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru, sa početkom u 19.00h. Izložba je zajednički diplomatski projekat austrijske ambasade u Podgorici i kompanije Adriatic Marinas – izložbu će svečano otvoriti konzul Austije u Crnoj Gori, Rainer Sulzberger.

 

Izložba predstavlja svojevrstan istorijski vodič kroz njenu dinamičnu biografiju: od istorijskih pisama, fotografija i ličnih predmeta. Dolje s oružjem naslov je najčuvenijeg romana Berte fon Šutner, a tako je ujedno i glasio njen životni cilj – Berta fon Šutner nije samo bila prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, već je upravo ona i bila ta koja je svog prijatelja i mecenu Alfreda Nobela inspirisala da uvede Nobelovu nagradu za mir.

 

Kao spisateljica i predavač, Berta fon Šutner je bila perjanica mirovnog pokreta koji je zahvatio cijeli svijet. Za razliku od opštih kretanja u njeno doba, ona se nepokolebljivo borila protiv nacionalnog fanatizma, agresivnih parola ratnih huškača, govora mržnje i antisemita. Ova izložba je svojevrstan omaž istorijskoj ženi, a umjetnička sezona u Zbirci pomorskog nasljeđa ovog ljeta ići će baš u tom smjeru – da afirmiše rad najistaknutijih žena u različitim umjetničkim izrazima.

Recent Posts