IZLOŽBA FOTOGRAFIJA TANJE MATKOVIĆ U PORTO MONTENEGRU

Izložba akademske slikarke i fotografa Tanje Matković iz Tivta, pod nazivom Čekanje, premijerno je postavljena u izložbenom prostoru Upravne zgrade Porto Montenegra (u Domu Vojske), i trajaće do 15. juna.

 

Ciklus fotografija štampanih na platnu inspirisan je, prema riječima umjetnice, čekanjem žene, slutnjom i priželjkivanjem dolaska njenog voljenog muža, sina, oca, brata sa dalekog pomorskog putovanja ili bitke. Pet priča iz ovog ciklusa: Epska, Zavjet, Obećanje,Čekati danas i Košmar povezuje jedinstvena iskrena emocija, bez obzira u kom vremenu živjeli – emocija čekanja. U čekanju svih njih, uvjek su prisutni strah da se neće vratiti, i nada da će se vratiti. Nekad je čekanje toliko dugo, da nam se  može uciniti kad san i da nije dio naše realnosti, čežnja iskrivi realnost i život postane nečija tuđa priča – navodi slikarka Tanja Matković.

 

Mizanscen Tanjinog čekajućeg čina – čina čekanja tipičnog za prostor u kojem umjetnica živi, snažno obiljžen  simboličkim rekvizitama i kamernim eneterijerskim prostorom –sobe, sakralnog prostora ili prepoznatljivog eksterijera –prelijepe vizure Boke i  peraških ostrva, upečatljivim kostimom – jarko crvena haljina, bijela vjenčanica, žena u oklopu, ili ultra moderna pripadnica mase i savremenih kretanja. Ona maše, plače, boji se, ona čeka, mašta, priželjkuje. Ona je jedna od Tri sestre s Prčanja, ali i trendseterka iz Porto Montenegra… Ona je sanjalica i zavodnica, ona  je čekalica…, istakla je istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, magistar Anastazija Miranović.

Recent Posts