Zenta Vina Vinarija Vučinić

  • vinarija zenta podgorica

Description

Description

Zenta vina, Vinarija Vučinić, nalazi se u Rogamima i ovdje možete probati razne vrste vina vrhunskog kvaliteta. 

Podgorički vinogradi Vučinića šire se obodom Duklje, antičkog grada na sastavcima Zete i Morače. Velika je voda protekla njihovim koritima, a i dosta se vina pretočilo na brijegu njihovom od toga vremana. A ipak, do današnjeg dana ostala je dilema – koje boje je to vino?

Kad bi mogli da odgovore, dukljanski Iliri bi zasigurno rekli da je vino crno, baš kao i njihova Duklja, ime koje znači skrovit/taman. Tračani su kasnije zemlji nađenuli ime Zenta  (Zeta) po boji krvi, pa bi nas sasvim izvjesno takvim vinom i počastili. Sloveni su posljednji koji su zaposjeli ovu zemlju neodređene ali žive boje. Dobroj kaplji nijesu mogli odoljeti, pa im se slovenski jezik saplitao o čermnu (crvenu), tako da i zemlji i vinu vratiše svoje najstarije černo (crno) ime. Osvajač je prolazio, a vino je teklo.

Nekad iz amfore, a danas iz flaše… baš kao i Zenta!

VINOGRADI VUČINIĆA

Rogami, Podgorica

– Vina su proizvedena od sopstvenog grožđa iz vinograda Vučinića.

– Vinograd se nalazi u Rogamima na obodu Duklje.

– Region Crnogorski basen Skadarskog jezera, subregion Podgorički

 

TRADICIJA I TEHNOLGIJA

– Porodica Vučinić se više decenija bavila proizvodnjom vina, na tradicionalan način, a posljednjih godina poštujući tradiciju i uz primjenu savremenih tehnoloških načina i metoda nastojimo da postignemo bolji kvalitet vina i modernija vina koja današnje tržište traži.

– Sagrađen je podrum koji se naslanja na brdo i jednim dijelom oko 25 metara dužine i četiri metara širine ulazi u unutrašnjost tog brda, zbog ovakve lokacije ima optimalnu temperaturu za čuvanje vina.

– U tunelu su smještena srednje nadimljena hrastova burad (francuskih, italijanskih i američkih proizvođača),u kojima vino odležava oko godinu dana.

 

SKLADIŠTENJE I BRIGA O VINU

– Vino se nakon flaširanja čuva u za to predviđenim metalnim kontejnerima, koji su takođe smješteni u ovom tunelu.

 

PROIZVODI

Vinarija Vučinić je brend zenta proširila na 6 vrhunskih suvih vina kontrolisanog geografskog porijekla

– Vranac

– Vranac barrique

– Cabernet Sauvignon

– Kratošija

– Vino Knjaz

– Rose

– Chardone

Sva vina se flaširaju u boce od 0,75 ℓ a u ponudi su Vranac i Rosé u bočicama od 0,187 ℓ, pogodne za ugostiteljstvo.

Vinarija Zenta je osvojila brojna priznanja na eminentnim regionalnim izložbama vina i sajmovima:

 

‘A najbolje crnogorsko vino među učesnicima Salona imala je vinarija Vučinić iz Podgorice, koja je i apsolutni pobednik budući da je ponela prvo mesto u kategoriji crvenih vina do 15 evra sa vinom Zenta vranac 2012, te da je njihov Zenta vranac barrique 2010 osvojio prvo mesto u kategoriji iznad 15 evra, a da je vino Zenta Chardonnay osvojilo treće mesto u kategoriji belih vina. Najzaslužnija za ovaj uspeh je vlasnica Dragica Vučinić, koja umesto vina, kako kaže, u burad pretače osećanja.

Upoznajte Dragicu Vučinić najboljeg ženskog vinara u Crnoj Gori:

 

– Ljubitelj sam crvenih vina, naročito vranca iz barika. Kad je stvaranje vina u pitanju, vodim se emocijama. Verujem da nije moguće napraviti kvalitetno vino, ako ne volite prirodu, vinograd i mesto odakle potičete – otkriva recepturu najboljeg vina gospođa Vučinić.’

 

VINSKI PUT I DEGUSTACIJA

Sastavni dio podruma je i degustaciona sala u koju može da se smjesti 25-30 osoba. U Zenta vinariji možete degustirati vina i možemo za posjetioce organizovati vinsku turu uz obilazak našeg vinograda.

Emisija Vino i Vinogradarstvo je snimila lijepu reportažu o vinariji Zenta Vučinić. Pogledajte:

U vinogradima vinarije Zenta kao u našem degustacionom salonu nastale su neke prelijepe fotografije mladih tek vjenčanih parova. Za zainteresovane stojimo na raspolaganju za dogovor da ovjekovečite svoju ljubav na jednom ovako tradicionalom mjestu predivnog vinograda.
Sad ne morate do Toskane ili Provanse, vinarija Zenta se nalazi nadomak Pogdorice 🙂

Contact

Contact

Location

Zenta Vina Vinarija Vučinić
Get directions

Contact

Zenta Vina Vinarija Vučinić