Zenta Vina Vinarija Vučinić

  • Zenta Vinarija Vucinic
  • Zenta Vinarija Vucinic

Description

Description

Zenta vina, Vinarija Vučinić, nalazi se u Rogamima i ovdje možete probati razne vrste vina vrhunskog kvaliteta. 

Podgorički vinogradi Vučinića šire se obodom Duklje, antičkog grada na sastavcima Zete i Morače. Velika je voda protekla njihovim koritima, a i dosta se vina pretočilo na brijegu njihovom od toga vremana. A ipak, do današnjeg dana ostala je dilema – koje boje je to vino?

Kad bi mogli da odgovore, dukljanski Iliri bi zasigurno rekli da je vino crno, baš kao i njihova Duklja, ime koje znači skrovit/taman. Tračani su kasnije zemlji nađenuli ime Zenta  (Zeta) po boji krvi, pa bi nas sasvim izvjesno takvim vinom i počastili. Sloveni su posljednji koji su zaposjeli ovu zemlju neodređene ali žive boje. Dobroj kaplji nijesu mogli odoljeti, pa im se slovenski jezik saplitao o čermnu (crvenu), tako da i zemlji i vinu vratiše svoje najstarije černo (crno) ime. Osvajač je prolazio, a vino je teklo.

Nekad iz amfore, a danas iz flaše… baš kao i Zenta!

 

VINOGRADI VUČINIĆA

Rogami, Podgorica

– Vina su proizvedena od sopstvenog grožđa iz vinograda Vučinića.

– Vinograd se nalazi u Rogamima na obodu Duklje.

– Region Crnogorski basen Skadarskog jezera, subregion Podgorički

 

TRADICIJA I TEHNOLGIJA

– Porodica Vučinić se više decenija bavila proizvodnjom vina, na tradicionalan način, a posljednjih godina poštujući tradiciju i uz primjenu savremenih tehnoloških načina i metoda nastojimo da postignemo bolji kvalitet vina i modernija vina koja današnje tržište traži.

– Sagrađen je podrum koji se naslanja na brdo i jednim dijelom oko 25 metara dužine i četiri metara širine ulazi u unutrašnjost tog brda, zbog ovakve lokacije ima optimalnu temperaturu za čuvanje vina.

– U tunelu su smještena srednje nadimljena hrastova burad (francuskih, italijanskih i američkih proizvođača),u kojima vino odležava oko godinu dana.

 

SKLADIŠTENJE I BRIGA O VINU

– Vino se nakon flaširanja čuva u za to predviđenim metalnim kontejnerima, koji su takođe smješteni u ovom tunelu.

 

PROIZVODI

Vinarija Vučinić je brend zenta proširila na 6 vrhunskih suvih vina kontrolisanog geografskog porijekla

– Vranac

– Vranac barrique

– Cabernet Sauvignon

– Kratošija

– Vino Knjaz

– Rose

– Chardone

Sva vina se flaširaju u boce od 0,75 ℓ a u ponudi su Vranac i Rosé u bočicama od 0,187 ℓ, pogodne za ugostiteljstvo.

Vinarija Zenta Vucinic je veoma uspjesno nastupila na medjunarodnom salonu MonteVino 2017 gdje je osvojila vrijedna priznanja:

zenta montevino 2017 nagrada 1

 

‘A najbolje crnogorsko vino među učesnicima Salona imala je vinarija Vučinić iz Podgorice, koja je i apsolutni pobednik budući da je ponela prvo mesto u kategoriji crvenih vina do 15 evra sa vinom Zenta vranac 2012, te da je njihov Zenta vranac barrique 2010 osvojio prvo mesto u kategoriji iznad 15 evra, a da je vino Zenta Chardonnay osvojilo treće mesto u kategoriji belih vina. Najzaslužnija za ovaj uspeh je vlasnica Dragica Vučinić, koja umesto vina, kako kaže, u burad pretače osećanja.

 

– Ljubitelj sam crvenih vina, naročito vranca iz barika. Kad je stvaranje vina u pitanju, vodim se emocijama. Verujem da nije moguće napraviti kvalitetno vino, ako ne volite prirodu, vinograd i mesto odakle potičete – otkriva recepturu najboljeg vina gospođa Vučinić.’

 

VINSKI PUT I DEGUSTACIJA

Sastavni dio podruma je i degustaciona sala u koju može da se smjesti 25-30 osoba. U Zenta vinariji možete degustirati vina i možemo za posjetioce organizovati vinsku turu uz obilazak našeg vinograda.

Emisija Vino i Vinogradarstvo je snimila lijepu reportažu o vinariji Zenta Vučinić. Pogledajte:

Contact

Contact

Location

Zenta Vina Vinarija Vučinić
Get directions

Contact

Zenta Vina Vinarija Vučinić