Vrmac – Pješački raj

  • Vrmac staze za pesacenje

Description

Description

Vrmac predstavlja zaokruženo područje prvobitne i kultivisane prirode. Ujedinjuje karakterističan mozaik kultivisanog i prirodnog krajolika, u kome su posebno karakteristična područja pod borovima, makijom sa listopadnim pokrovom hrasta, bagrema protkanog sa pojedinačnim ili sa grupama stabala kestena, različiti oblici makije i šiblja sa zajednicama alpskog bora i hrasta i pojedinačne gomile čempresa. Prepletanje poljoprivrednog zemljišta (pretežno travnjaka), različitih šumskih sastojaka, te prisustvo i zbijenost naselja kao što su Gornja Lastva, Gornji Bogdašići i druge ambijentalne cjeline, čini izrazit identitet tog područja.

Raj koji Vam pruža predivne staze za pješačenje kroz ljepote netaknute prirode, u kome Vaši koraci ostavljajući tragove lagano šume i stvaraju muziku kojoj ne možete odoljeti. Raj koji ponosno na svom dlanu čuva dva gradića Tivat i Kotor i otvara predivan pogled na njihovu dušu, a to su tivatski i kotorski zaliv. Osim očuvane prirode i brojnih biljnih vrsta Vrmac ukrašava i ljepota seoske arhitekture koja čuva tajnu nekadašnjih stanovnika Vrmca.

Očaravajuća ljepota Bokokotorskog zaliva, prirode i drevnih naselja- Risna, Kotora, Perasta, Tivta… More obrubljeno strmim planinama, zadire u kopno 28 km. Brda i planine, vode zaliva dijele na Hercegnovski, Tivatski, i Risansko-kotorski zaliv, povezane sa dva tjesnaca-Kumborski i Verige, gdje je zaliv najuži. Dakle, sa njega se može vidjeti na jednoj strani Kotor, grad hiljadugodišnje istorije, dio svjetske kulture i prirodne baštine, na drugoj Tivat, nov grad okrenut turizmu, kao i tivatski arhipelag koji čine poluostrvo Prevlaka i ostrva Sveti Marko i Gospa od Milosti. Najviši vrhovi na Vrmcu su Sveti Ilija (785m) i Velji vrh (712m), a jedno od najljepših naselja je Gornji Stoliv, u kom dominira visoki zvonik crkve Sv. Ilije. Glavni pješački put prati pravac pružanja grebena i pogodan je za planinski biciklizam, a čitava mreža starih brdskih staza i puteva za pješačenje i planinarenje.

Iz Gornje Lastve pješači se “uz Medjicu”, do Bijelog pijeska. Otvaraju se sve širi vidici na Tivatski zaliv i preko Luštice na otvoreno more nastavlja se preko prevoja Vlaka, stazom niz padinu do Gornjeg Stoliva. Čim se predje prevoj, otvaraju se vidici na Kotorski zaliv i Perast sa dva ostrva. Iz Gornjeg Stoliva, staza je gotovo bez nagiba, a završava iznad tjesnaca Verige na koji se pruža prekrasan pogled. Od Veriga (Pečkovice) do naselja Veće Brdo, staza ide otvorenim prostorom, onda kroz šumu do zaseoka Orašje. Odatle se širokom putem par stotina metara pješači do Gornje Lastve.

vrmac_staze

Vrmac park prirode je u vrhu list top 10 mjesta koje treba posjetiti bilo iz Kotora ili Tivta.

Nas prijedlog je bike tura! 

Contact

Contact
  • Address
    Vrmac park prirode
  • Category
    Znamenitosti
  • Location
    Kotor, Tivat

Location

Vrmac – Pješački raj
Get directions

Contact

Vrmac – Pješački raj