Stari grad Budva

Description

Description

Stari grad Budva, jedno od najstarijih naselja na Jadranu, prema istorijskim izvorima poznato prije više od dvije i po hiljade godina, kao ”grad Ilirije”, nezaobilazno je mjesto prilikom posjete Rivijeri.

Po legendi Budvu je osnovao Kadmo, sin feničanskog kralja Agenora i kraljice Telefose. Bio je osvajač i vladar Beotije, pokrajine u Grčkoj, i kada je iz njenog grada Tebe protjeran zajedno sa svojom ženom Harmonijom, našao je utočište kod ilirskog plemena Enheleja. Po legendi Kadmo je došao sa volovskom zapregom i otud naziv Budva (bous na grčkom znači vo). Stariji nazivi za Budvu bili su Butua, Buthos, Butoba i Civitas Antique (Stari grad).

Kroz svoju istoriju bila je na meti više osvajača (Grci, Rimljani, Sloveni, Saraceni, Turci, Mlečići, Austrougari, Francuzi…) i pripadala mnogim državama, a doseljavanjem iz različitih krajeva, koja su pratila te promjene, mijenjala se i struktura prvobitnog ilirskog stanovništva.

Stari grad čini jedinstvenu arhitektonsku i urbanističku cjelinu, opasanu srednjovjekovnim bedemima, sa tvrđavom, kulama i kapijama. U prošlosti Stari grad je najteže oštećen u zemljotresu 1667. godine, a znatne su bile i posljedice zemljotresa 1979. godine.

Uz uske ulice, male pjace i trgove, ređaju se kafići, butici, barovi, restorani, galerije… da bi tokom ljetnjih mjeseci zahvaljujući predstavama, koncertima i izložbama Stari grad zaista postao Grad teatar, kako se i zove festival koji od 1987. godine oplemenjuje stari primorski grad i daje mu posebnu boju i šarm.

Posebnu vrijednost imaju sakralni objekti – najstarija crkva Santa Maria in Punta, zatim sv. Ivana, sv. Trojice i sv. Save Osvećenog. Pored crkve sv. Ivana su ostaci ranohrišćanske bazilike, a na Citadeli ostaci crkve sv. Marije. Između crkva je i scena za predstave Grada teatra.

U Starom gradu mogu se vidijeti i rimski piloni, zidovi najstarije kapije Budve. Od ustanova kulture najznačajnije su Muzej grada Budve sa arheološkom i etnografskom postavkom, Moderna galerija i spomen dom “Stefan Mitrov Ljubiša”.

Contact

Contact
  • Address
    Stari grad, Budva
  • Category
    Znamenitosti
  • Location
    Budva

Location

Stari grad Budva
Get directions

Contact

Stari grad Budva