Nacionalni park Skadarsko jezero

Description

Description

Nacionalni park Skadarsko jezero.

Površinom koja, zavisno od vodostaja, varira od 370 do 530 kilometara kvadratnih, Skadarsko jezero najveća je slatkovodna površina na Balkanu. Zbog geografskog položaja i odlika submediteranske klime, zimi je jedno od najznačajnijih boravišta ptica močvarica u Evropi. Na jezeru boravi oko 280 vrsta ptica, a rijedak primjerak kudravog pelikana zaštitni je znak Nacionalnog parka.

Kroz istoriju ovaj je prostor bio stjecište raznih civilizacija koje su ostavile snažan pečat u bogatom kulturno-istorijskom nasleđu skadarskog basena. Na ostrvima Skadarskog jezera nalazi se veliki broj srednjovjekovnih utvrđenja, crkava i manastira. Najstariji ostrvski manastir – Starčevo, osnovao je u XIV vijeku isposnik starac Makarije, po kome je ostrvo kasnije nazvano Starčeva gorica.

Na obali jezera su i dva gradića – stara urbana jezgra, specifične arhitekture, mjesta od velikog značaja za razvoj crnogorske države: Virpazar i Rijeka Crnojevića. Oba naselja danas su prepoznatljiva i po restoranima u kojima se služe tradicionalni specijaliteti. Južno zaleđe jezera (Crmnica) poznato je po najboljem vinu u Crnoj Gori, koje će u kombinaciji sa dimljenim jezerskim šaranom zadovoljiti i najizbirljivije ljubitelje dobre hrane i “kapljice”.

Jezero ima i niz izvanrednih plaža, među kojima se izdvajaju one u selu Murići, ne manje atraktivne od primorskih plaža.

Dužina obale: 168 km; 110,5 km u Crnoj Gori i 57,5 km u Albaniji

Nadmorska visina: 5 mnv

Dubina: Prosječna dubina je 5 m / maksimalna 8,3m

Položaj: Jugoistok Zetsko-skadarske kotline

Klima: Submediteranska, sa blagim i kišnim zimama (najniža mjesečna prosječna temperatura vode u januaru je 7,3°C). Ljeta su sušna i vruća sa maksimalnom temperaturom vazduha iznad 40°C i temperaturom vode iznad 27°C. Prosječna temperatura vazduha je 14,9°C.

Posebne zone zaštite (specijalni rezervati prirode): Pančeva oka i Manastirska tapija

Karakteristika: Vlažna (močvarna) staništa

 

Contact

Contact

Location

Nacionalni park Skadarsko jezero
Get directions

Contact

Nacionalni park Skadarsko jezero