Mauzolej Lovćen

Description

Description

Lovćen je planina i nacionalni park u jugozapadnoj Crnoj Gori.Planina Lovcen se uzdiže iz granica Jadranskog bazena zatvarajuci duge i uvijene uvale Boke kotorske i stvarajuci zaleđe primorskom gradu Kotoru. Planina ima dva impozantna vrha,Štirovnik (1.749 m) i Jezerski vrh (1657 m).

Obronci planine su kameniti, sa brojnim pukotinama, jamama i dubokim depresijama I daju ovom pejzazu specifičan izgled. Stojeći na granici između dvije potpuno različite prirodne cjeline, mora i kopna,Lovćen je pod uticajem I jedne I druge klime. Postoji 1158 biljnih vrsta na Lovćenu, od čega su četiri endemske.

Najveći i najvažniji spomenik nacionalnog parka Lovćen je Njegošev mauzolej.

Mjesto za svoj pokop na vrhu Jezerski vrh je izabrao sam Njegoš kao svoju posljednju želju.

Međutim, Njegoš je izrazio želju da bude pokopan u kapelici što je bijaše sagradio u svom životu. To je učinjeno, ali je izvorna kapela uništena kad je Austro-Ugarska vojska provalila u Crnu Goru u Prvom svjetskom ratu (1916).

Njegoševi ostaci su potom prebačeni u manastir na Cetinju i pokopani u kapeli obnovljenoj od strane kralja Aleksandra 1920.

Tokom komunistickog perioda kapela je bila rastavljena i podignut je mauzolej u Becko Secesionistickom stilu.

Mauzolej je otvoren 13 Jula 1974 godine. Njegosev Mauzolej dug je 37m, sirok 15,4m a visok blizu 11m. Njegoseva granitna figura teska je 28 tona. Na Lovcen,visok 1654m, iznjeto je oko 11 000 tona kamena, ciji su pojedini blokovi tezi od 40 tona. Do mauzoleja vodi 461 stepenica.

Contact

Contact

Location

Mauzolej Lovćen
Get directions

Contact

Mauzolej Lovćen