GOSPA OD ŠKRPJELA, PERAST

 • gospa od škrpjela suton
 • gospa od škrpjela

Description

Description

Ostrvo Gospe od Škrpjela je vještački nastalo nagomilavanjem kamenja na već postojećoj stijeni. Kasnije, 1630. godine, nastala je i crkva koja posjeduje bogatu kolekciju srebrnih kovanica sa reljefima brodova koji opisuju razvoj pomorstva u Boki.

Ako od Perasta pogledate ka Bokokotorskom zalivu, vidjećete dva ostrva koja kao da plivaju na morskoj površini, nestvarno djelujući čak i onima koji su ih i ranije gledali, Gospu od Škrpjela i ostrvo Sveti Đorđe.

Ovo neobično ostrvo, nastalo je kao rezultat vjekovnog preplitanja legende i tradicije, uz svesrdnu pomoć žitelja Perasta i drugih gradova Boke.

Legenda kaže da su 22. jula 1452. godine, mornari, na stijeni u sred mora, našli ikonu Bogorodice sa djetetom. Od toga dana, nastala je tradicija da pomorci, po povratku sa uspješne plovidbe, polažu kamenje uz obalu Gospe od Škrpjela.

Vjekovima je nastajalo ovo, ljudskom rukom pravljeno, ostrvo. Njegove osnove u dubinama zaliva kriju i stotine isluženih jedrenjaka, koji su napunjeni kamenom i potopljeni, kako bi ostrvo i dalje stajalo nad vodom.

Crkva sadrži veliki broj umjetničkih djela čuvenog kotorskog slikara Tripa Kokolje, kao i ikonu Gospa od Škrpjela, koju je 1452. napravio Lovro Dobričević.

Posjetioci ove crkve mogu vidjeti i nesvakidašnju tapiseriju, koju je tokom 25 godina pravila Jacinta Kunić-Mijović, čekajući dragog da se vrati sa mora i u koju je utkala i djelove svoje kose, zlatne u mladosti i srebrne u starosti.

Svake godine na 22.jul, Bokelji nastavljaju tradiciju obnove temelja ostrva i kroz manifestaciju nazvanu fašinada, barkama dopremaju kamen do ostrva i tu ga polažu u dubine, kako bi Gospa od Škrpjela i dalje krasila pogled sa Perasta.

Ova atrakcija je na mjestu broj 2 top 10 atrakcija Kotora, grada pod zastitom Unesko.

Contact

Contact
 • Address
  Ostrvo Gospe od Skrpjela, Perast
 • Category
  Znamenitosti
 • Location
  Kotor

Location

GOSPA OD ŠKRPJELA, PERAST
Get directions

Contact

GOSPA OD ŠKRPJELA, PERAST