ISTRAŽIVANJE: Koja muzika nas najviše ometa u vožnji

Slipknot, Bah, Tejlor Svift ili Kandrik Lamar?

Ometajuću faktori u vožnji su mnogobrojni. Najčešće se govori o mobilnim telefonima, koje vozače ometaju u najvećoj meri i čije se nelegalno korišćenje sankcioniše kaznom od 10.000 dinara.

Ali šta je sa drugim faktorima?

Stručnjaci upozoravaju da sve veći broj ekrana u automobilima takođe može stvoriti problem vozačima jer je kod nekih novih modela gotovo nemoguće bez sklanjanja pogleda na put naći omiljenu stanicu ili podesiti klimu.

A šta je sa starom, dobrom muzikom? Koliko nas ona ometa tokom vožnje?

Kao najčešći razlozi za slušanje muzike obično se navode opuštanje i pomaže nam da se koncentrišemo, a istovremeno nas odvlači pažnju od dosade saobraćajne gužve ili monotonije autoputa.

Stručnjaci savetuju da je odličan način da se opustite u saobraćajnoj gužvi, posebno pri povratku kući s posla, slušanje nekog podkasta ili audio knjige.

Ali da li i u kolikoj meri muzika ometa vozače? Ima li razlike da li slušamo klasiku, hevi metal, rep ili pop?

Nedavno je sproveden jedan zanimljiv eksperiment u organizaciji britanske automobilske agencije za bezbednost saobraćaja IAM.

Vozač je seo u simulator Formule 2 i dobio zadatak da vozi Red Bull Ringom, stazom na kojoj se vozi Velika nagrada Austrije.

Zadatak je bio stići obrnuti dva kruga za što kraće vreme, ali tako što se punim gasom vozi kroz prve tri krivine, zatim maksimalno 80 km/h, onda ponovo gas do daske i na kraju zastaviti vozilo na ciljnoj liniji.

Posle nekoliko trening sesija, postignuto je vreme za dva kruga od četiri minuta i 34 sekunde. Ono što je bilo bitno test vozač se držao unutar 2 km/h u 80 km/h zoni.

Sada je na red došla muzika.

Prvo je pušten Slipknot. Agresivni i brzi hevi metal je smetao vozaču da se seti tačnog rasporeda krivina, pa je postignuto ukupno vreme sporije za čak 14 sekundi.

Posebno je bilo teško držati se brzine do 80 km/h, a auto se zaustavio dve dužine pre ciljne linije. Bez muzike, greška je bila jedna dužina.

Sledeća je bila klasika. Izabrano je klavirsko remek-delo – Bah-Goldberg varijacije. Ova muzika se značajno razlikovala od “metala”, ali je postignuto vreme bilo slično – 12 sekundi lošije od repernog.

Vozač se zaustavio na ciljnoj liniji, ali je zato u 80 km/h zoni bolid u jednom trenutku išao samo 57 km/h.

Sledeća na listi je bila Shake It Off od Tejlor Svift. Ovaj energičan pop klasik nije imao tako drastičan efekat na brzinu – postignuto vreme: samo dve sekunde slabije. Takođe, održavanje brzine je bilo konstantno, ali je zato ciljna linija promašena za tri dužine vozila.

Na kraju se u slušalicama našla numera Humble od Kendrika Lamara, ne toliko brzi hip-hop sa snažnim ritmom i složenim tekstom. Uprkos tome, postignuto vreme je bilo odlično, samo sekund sporije, a i brzina je bila konstantna. Jedino se ciljna linija pokazala kao problem, jer je omašena za četiri dužine automobila.

Na kraju eksperimenta, IAM stručnjaci su rekli da nije iznenađenje što je hevi metal najviše ometao, ali nisu očekivali da nas klasična muzika toliko usporava.

Pogledajte KAKAV HAOS je napravilo NEVRIJEME sinoć (FOTO/VIDEO)

Svaka muzika kada se glasno pusti ometa vozača. Većini najviše odgovara lagana muzika razumne glasnoće”, zaključak je testiranja.

“Ipak prilikom vožnje unazad, manevrisanja u uskom prostoru ili vožnjom centrom nepoznatog grada bilo bi dobro da skroz ugasite muziku”, preporučuju IAM stručnjaci.

(Mondo)

Recent Posts