Irinej: Mi smo jedan narod, ne treba da budemo razdijeljeni

“Moja majka je porijeklom iz Crne Gore.”

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej stigao je jutros na podgorički aerodrom u pratnji patrijarha Antiohijskog i cijelog istoka Jovana Desetog.

Oni su potom pošli za Cetinje gdje su se u Cetinjskom manastiru poklonili kivotu Svetog Petra Cetinjskog, ruci Svetog Jovana Krstitelja i čestici Časnog krsta Gospodnjeg.

U Cetinjskom manastiru služena je svečana doksologija.

Patrijarh Irinej rekao je da mu je drago što je u Crnoj Gori i poručio da Srbi i Crnogorci treba da se međusobno pomažu i budu narod kakav istorija očekuje i želi.

„Mi smo jedan narod, iako smo podijeljeni, to ne značni da smo razdijeljeni, nego treba jedni druge da pomažemo i da budemo narod kakav gospod i naša istorija očekuju i žele“, kazao je Irinej novinarima na Cetinju.

Patrijarh je rekao da mu je drago što je u Crnoj Gori, iz koje je, kako je naveo, i njegova majka porijeklom.

„Imam bliskost sa Crnom Gorom i raduje me što ona ima živu crkvu, sveštenstvo, monaštvo, i posebno me raduje što sam tu patrijarhom Jovanom X, čija crkva nam donosi blagoslov, i njegovu želju da vlada, mir, sloga i ljudbav i ono što je normalno, da smo jedan narod“, kazao je Irinej.

Irinej je novinarima poručio da pišu o onome što će biti i koristiti slozi, blizini i onome što će širiti jedinstvo.

„U vašim rukama, velika je moć. To iskoristite, vaša poruka se čita, neka bude dobra“, poručio je Irinej.

Komentarišući različite navode o dolasku patrijarha Irineja u Crnu Goru, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je kazao da neki mediji forsiraju tu priču „koja je potpuno lažljiva“.

On je kazao da su premijer i predsjednik države, Duško Marković i Milo Đukanović bili pozvani da prisustvuju svečanosti.

„Pošto je kratko vrijeme u manastiru Ostrog oni ne mogu tamo doći, ali su, kao što vidite, pripremili pratnju od strane države“, rekao je Amfilohije.

On je pozvao medije da ne koriste neke stvari kako bi stvarali diobe, raskole i svađe, tamo gdje ne postoje.

Kako je istakao Amfilohije, crkva sjedinjuje, a posebno patrijarsi.

„Ne samo nas koji smo vjekovima ovdje bili zajedno, nego sjedinjuje sve zemaljske narode. To je uloga crkve već dvije hilajde godina, pa nemojte na osnovu crkve da stvarate konfrontacije“, rekao je Amfilohije.

Na pitanje kako tamači izjave patrijarha Irineja o položaju crkve i srpskog naroda u Crnoj Gori, Amfilohije je odgovorio da su 30 srpskih monaha i sveštenika odbijeni da imaju boravak u Crnoj Gori.

„Nikada nije u Crnoj Gori bilo da se izbacuju sveštenici iz države. E to je on ustvari rekao. Zašto to danas da se radi. Nije to Crna Gora, nego neki koji ne vole crkvu, i pokušavaju da stvore mržnju protiv crkve“, kazao je Amfilohije.

On je podržao majke koje nastavljuju da protestuju u Podgorici, „braneći materinstvo, najeveću ljudsku svetinju i braneći djecu i porodicu, brineći o njima“.

„Ni crkva ni država nemaju danas veće odgovornosti od te da pomognu majkama. Za to molim i našu Vladu, predsjednika i premijera da ono što se već duže dešava, da pomognu sirote majke u Podgovrici onako traže parče hleba za svoju djecu“, naveo je Amfilohije.

Jovanu X dodijeljen je orden – Zlatni lik Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovica koji se dodjeluje za ispovjedničko svjedočenje na tronu petropavlovske antiohijske patrijaršije na ovom mjestu.

Patrijarh Jovan X kazao je da je, kada je stigao u Manastir vidio ljubav.

“Vidjeli smo ljude koji su srećni, i sveti oci, sveštenici, monasi i narod”, rekao je Jovan X.

On je rekao da su svi srećni što su došli u Crnu Goru.

“Ovo je naša mirna posjeta, da svjedočimo da smo braća, da imamo ljubav, da smo jedna porodica koja pripada pravoslavlju”, poručio je Jovan X.

Kako je naveo, sve je to jedna porodica, “i ništa ne može da nas udalji jedne od drugih”.

“Kroz istoriju smo imali dobar odnos sa srpskom crkvom. Mi bodrimo vašu crkvu i braća smo u Hristu i to nije od sada nego oduvijek”, rekao je Jovan X.

U pratnji Patrijarha Jovana nalaze se arhijereji Antiohijske patrijaršije Mitropolit akarski Vasilije i Mitropolit njujorški i cijele Sjeverne Amerike Josif.

U pratnji Patrijarha Irineja je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

U Podgoricu su danas doputovali i Episkopi šumadijski Jovan i valjevski Milutin.

Irinej će danas posjetiti manastir Ostrog, a zatim i saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje će mu u 16 sati takođe biti priređen svečani doček.

Patrijarh Irinej stigao u Crnu Goru

Patrijarhe Irineja i Jovana dočekao je u Podgorici i protojerej Velibor Džomić.

Na aerodromu su bili i članovi bajkerske organizacije ,,Noćni vukovi”.

(Antena M)

Recent Posts