INSTITUT ,,YUNUS EMRE”: Veliko interesovanje za kurs turskog jezika i učenje o kulturi ove zemlje

Institut ,,Yunus Emre” Podgorica počeo je sa upisom novih polaznika kursa turskog jezika koji kroz zanimljive časove, igre i zabavu pomaže u savladavanju ovog jezika, ali i upoznavanju turske kulture.

Kurs je namijenjen polaznicima koji su navršili 16 godina, i organizuje se na svim nivoima – od početnog A, do najvišeg nivoa – C. Za svaki nivo predviđena je određena literatura.

Koordinatorka Instituta Eda Polat pojasnila je da ne postoje bilo kakvi preduslovi za upisivanje kursa, i da su dobrodošli i oni koji već posjeduju određeni nivo znanja ovog jezika.

-Ukoliko neki od polaznika već raspolaže sa određenim znanjem turskog jezika, tada se primjenjuje inicijalni test pomoću kojeg se definiše nivo na kojem će startovati polaznik kursa – objasnila je Polat.

Ona je istakla da su prethodna iskustva u pogledu organizacije ovog kursa u Crnoj Gori izuzetno pozitivna, te da zbog velikog interesovanja ove godine planiraju i uvođenje dvije nove grupe.

– Veliko je interesovanje za naše kurseve, a jedan od razloga jeste popularizacija turskih serija u Crnoj Gori, a zatim i sve veće prisustvo turskih investitora na ovim prostorima, što stvara veću želju za učenjem turskog jezika, i to nas raduje. Za naredni ciklus planiramo da otvorimo dvije nove grupe, a to bilo oko 30 polaznika-kazala je Polat.

Village wineries — tragovima vina i davnina!

Ona dodaje i da su Crnogorci prilično uspješni u savladavanju turskog jezika, iako na početku nailaze na poteškoće. Nastava se izvodi isključivo na turskom jeziku, što doprinosi kvalitetu znanja, smatraju u Institutu.

-Na samom početku kursa bude malo teže jer postoje velike razlike između sintakse dva jezika, ali nakon početne adaptacije naši polaznici mnogo lakše, kroz zabavu uče jezik. Specifično je to što nastavu izvodimo isključivo na turskom jeziku, bez upotrebe crnogorskog,engleskog ili bilo kojeg drugog jezika. Naš metod je predavanje turskog na turskom, jer mislimo da je mnogo zabavnije učiti jezik na taj način, te da je znanje temeljnije i kvalitetnije, pa smo daleko od metoda učenja jezika ,,napamet“. Časovi se organizuju kroz igre,zabavu, video snimke- ispričala je naša sagovornica.

U Institutu su zaposlena dva predavača iz Turske, i jedan predavač iz Crne Gore.

Prijave za novi ciklus kursa turskog jezika traju do 20.septembra. Časovi će početi 24. septembra.

-Svi koje žele da uče turski jezik pozivamo da posjete naš Centar gdje se mogu prijaviti popunjavanjem prijemnog obrasca. Takođe, pozivamo i one koji posjeduju određeno znanje turskog jezika, da se prijave, a mi ćemo im omogućiti da se putem besplatnog inicijalnog testa odredi nivo sa kojeg će startovati – poručila je Polat.

(MNE Magazin)

Foto: B.Šekularac

Recent Posts