Građanin godišnje popije 124 eura ljekova, najviše za krv i srce

Potrošnja ljekova po glavi stanovnika u 2017. godini iznosi 124 eura, a na prvom mjestu na listi najkorišćenijih ljekova u Crnoj Gori je folna kiselina, pokazao je registar koji je sprovela Agencija za ljekove.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare kazao Sead Čirgić, direktor Fonda za zdravstvo, potrošnja ljekova u našoj zemlji ima trend rasta u proteklih pet godina, a 2013. godine je iznosila 94, 90 eura.

Ukupna potrošnja ljekova na godišnjem nivou tokom 2017. godine iznosi 77 miliona eura.

Na drugom mjestu najkorišćenijih ljekova u Crnoj Gori nalazi se acetisalicilna kiselina, zatim slijede hidroksokobalamin, ramipril, diklofenak, amlodipin, fosinopril, metformin i lizinopril.

Prema registru, u Crnoj Gori se najviše piju ljekovi za kardiovaskularna oboljenja. Nakon njih, slijede ljekovi za liječenje bolesti krvi i krvotvornih organa.

Ljekovi za metabolizam su na trećem mjestu po potrošnji, a za njima slijede ljekovi za nervni sistem.

Iz Agencije su istakli da se, što se folne kiseline tiče, na crnogorskom tržištu nalazi pakovanje sa tabletama jačine 5 mg, što je deset puta veća doza od propisane.

Najmanje korišćeni ljekovi su antiparazitni proizvodi, insekticidi i sredstva za zaštitu od insekata, zatim ljekovi za liječenje bolesti kože i potpoknog tkiva.

Najveću finansijsku potrošnju pokazuju ljekovi antineoplastici i imunomodulatori, zatim ljekovi za liječenje alimentarnog trakta i metabolizma, kao i ljekovi za liječenje kardiovaskularnih oboljenja.

Prema riječima direktora Agencije za ljekove Milorada Drljevića, građani Crne Gore mogu biti sigurni u bezbjednost i kvalitet ljekova.

“Nivo sigurnosti je na nivou Evropske unije. Ulaskom u EU dobićemo i instituciju koja će pomno pratiti naš rad”, naveo je on.

(CDM)

Recent Posts