Gojko Perović

GOJKO PEROVIĆ sveštenik pri Crkvi Svetog Đorđa u Podgorici

Sadašnji rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović od sada je sveštenik pri podgoričkoj Crkvi Svetog Đorđa pod Goricom, saopšteno je iz Mitropolije crnogorskoprimorske (MCP).

Kako se navodi u saopštenju MCP danas je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru, što je, kako su naveli, ujedno bio i oproštaj od cetinjskih sveštenika Obrena Jovanovića, Gojka Perovića i Anđelka Boričića.

Iz MCP su kazali da će otac Obren koji je bio i sekretar MCP biti novi arhijerejski namjesnik hercegnovski, otac Gojko će biti sveštenik pri podgoričkoj Crkvo Svetog Đorđa pod Goricom, dok će otrac Anđelko biti u svešteničkoj službi u Gornjo-grbaljskoj parohiji.

Mitropolit je, kako dodaju, zahvalio cetinjskim parosima na ljubavi i trudu koji su uložili u svoje parohije tokom njihovog višegodišnjeg života i služenja na Cetinju.

“U svoje ime, kao i ispred bratije Cetinjskog manastira i sveštenika Mitropolije, vladika Joanikije darivao je prote Obrena i Gojka sa po jednim krstom Mitropolita Amfilohija i novim svešteničkim odeždema, da i dalje revnosno služe Gospodu i svojoj Crkvi”, navodi se u saopštenju.

Joanikije je, kako se dodaje u saopštenju, naveo da su otac Gojko i otac Obren zatražili da idu na nove dužnosti, što je on uvažio i nagradio ih jer kao dobri, iskusni duhovnici mogu više učiniti u novim prilikama i u novim mjestima.

Po njegovim riječima oci su mnogo učinili na Cetinju, a prelasci na nove dužnosti su sastavni dio dinamike crkvenog života, i ona je spasonosna.

“Oni su ovdje služeći Svetom Petru Cetinjskom i ovoj svetinji i vjerno služeći našeg blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija i slušajući njegove riječi i gledajući njegov primjer, stekli mnogo toga što je važno da prenesu na druga mjesta. Da se ta blagodat od ove svetinje Cetinjskog manastira i od moštiju Svetog Petra Cetinjskoga i blagoslov Časnog krsta i ruke Svetoga Jovana Krstitelja pronose dalje”, kazao je Joanikije.

On je izrazio uvjerenje da će oci kao što su bili u svemu ispravni i čestiti ljudi, ugledni sveštenici, dobri pastiri koji su ostavili duboki trag na Cetinju to nastaviti i na novim dužnostima.

Takođe je kazao da nimalo ne sumnja da će, kao što su bili vjerni saradnici blaženopočivšega Mitropolita Amfilohija, biti i njegovi vjerni saradnici.

“To su izuzetno čestiti ljudi, pravi sveštenici odani svojoj vjeri i svojoj crkvi. Nosili su krst toliko godina na Cetinju i nije im bilo lako. Ali uz Božiju pomoć, kao što su to uvijek govorili, sve je lako. I njima je ova sveta služba na Cetinju bila pomalo teška, ali više radosna i laka, i blagoslovena i Bog ih je za tu vjernost svojoj crkvi nagradio lijepim ugledom u narodu i neka to tako samo i nastave”, kazao je Mitropolit Joanikije.

On je poželio Peroviću, Boričiću i Jovanoviću da im nova služba bude srećna i blagoslovena.

“Da ih Bog nagradi za njihovu dosadašnju vjernu, istrajnu i ispravnu službu gospodu, a naročito zato što su bili vjerni ćivotu Svetog Petra Cetinjskoga, ovoj svetinji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i posebno našem blaženopočivšem Mitropolitu, veliko duhovniku, pastiru i učitelju, i velikom mučeniku. Vladika Joanikije je kazao da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije uzlazio mnogo puta sa Hristom na golgotu i poslednji put kad je uzišao u svojoj kratkoj bolesti i tada je svoju vjeru posvjedočio. Hrista Gospoda proslavio i crkvu svoju i kao umirući i sa svojim kivotom i sa svojim grobom utvrđivao. Veliko je djelo mitropolita Amfilohija, ali neka bude na čast svima onima koji su bili njegovi saslužitelji. Naravno odlaze naši sveštenici, otac Gojko i otac Obren sa Cetinja, jedan u Podgoricu, drugi Herceg Novi, ali su oni toliko blizu nas, zajedno sa nama i toliko su među nama, da će uvijek biti sa nama i sa ovom svetinjom. Blagosiljamo ih, blagodarimo i želimo sve najbolje, svaku sreću i svaki blagoslov i njima i njihovim porodicama. Neka ih Bog nagradi za njihovu ljubav i odanost crkvi, za revnosnu službu, neka tako samo i nastave”, zaključio je Mitropolit Joanikije.

Recent Posts