Gdje se nalazi Crna Gora na mapi sreće?

Najsrećnija zemlja je Kostarika, čiji je indeks sreće čak 64,4. Slijede Vijetnam, Kolumbija, Belize i El Salvador.

Indeks sreće stanovnika zemalja svijeta zanimljiv je pokazatelj kako ljudi “dišu”, ali često i poprilično iznenađenje jer poredak “najsrećnijih” nije onakav kakav bismo možda očekivali.

Magazin MoveHub izradio je detaljnu kartu koja je obuhvatila sve zemlje svijeta i koja prikazuje koliko su stanovnici pojedine zemlje srećni, odnosno nesrećni.

Skala prema kojoj se mjerila sreća u rasponu je od 20 do 65, pri čemu 20 označava najmanji, a 65 najviši nivo sreće. U bojama, to izgleda ovako: tamnocrvena predstavlja najniži indeks sreće, a svjetlozelena najviši, dok nijanse između označavaju skalu između te dvije krajnosti.

“Najzeleniji” dio svijeta tako je Južna Amerika, a zanimljivo je da su zemlje za koje bismo očekivali visok indeks sreće zapravo tek negdje po sredini ili čak pri kraju liste. Tako je, naprimjer, Velika Britanija tek na 41. mjestu, a SAD na 105, piše Index.hr.

Najsrećnija zemlja je Kostarika, čiji je indeks sreće čak 64,4. Slijede Vijetnam, Kolumbija, Belize i El Salvador. Jamajka je na šestom mjestu, Panama na sedmom, a Nikaragva i Venecuela na osmom i devetom, dok je na zadnjem mjestu među prvih deset Gvatemala čiji je indeks sreće 56,9.

Crna Gora je, poput Hrvatske, Slovenije, ali i Bosne i Hercegovine i Srbije, negdje po sredini, s indeksom sreće od 40 do 45. Poređenja radi, indeks sreće u Švajcarskoj iznosi 50,3, u Njemačkoj 47,2, Kanadi 43,6, a u Australiji 42,0.

Brazil je “tek” na 21. mjestu, a na 130. se, s indeksom 31,8, nalaze Ujedinjeni Arapski Emirati.

Evo i detaljne mape:

Happines Index Around the World

 

Izvor: Vijesti

Recent Posts