EVROPU ČEKA VRELO LJETO: Prete velike suše i oluje, a temperatura će ići i preko 40 stepeni! Evo ko će najviše biti na udaru

Meteorološki servis Aku veder objavio je prognozu za predstojeće ljeto, prema kojoj će u Evropi biti veoma toplo, pa nekim delovima starog kontinenta prete velike suše, jake oluje i šumski požari.

“Mogu se očekivati brojna i duga razdoblja s temperaturama između 30 i 40 stepeni Celzijusa, ali i preko 40-og podeoka”, izjavio je meteorolog Tajler Rojs iz Aku veder.

Nigdje u Evropi se ne očekuju duža razdoblja s padavinama, što će poljoprivrednike dovesti u nepovoljan položaj.

Najviše će biti pogođeni usevi pšenice, kukuruza, suncokreta i šećerne repe, predviđaju meteorolozi.

Ipak, mogući su periodi sa jačim padavinama, ali se ne očekuje da će duže potrajati.

Proljeće u Španiji i Portugalu obeležila je natprosečna količina padavina za ovo doba godine, ali ljeto će zato biti potpuno ili uglavnom suvo.

Bujanje vegetacije tokom proljeća i dugi periodi vrućine stvoriće podlogu za pojavu velikih i razornih požara na ovom području”, upozoravaju meteorolozi.

Na područjima od sjevera Francuske do sjevera Poljske moguće su razorne oluje.

Centralna i sjeverna Francuska, Nemačka i Danska nalaze se na granici vruće i suve zone juga i hladnih vazdušnih frontova koji stižu sa severa.

Upravo tim područjima prete jake oluje praćene gradom, razornim vjetrovima, bujičnim poplavama, pa čak i tornadima, upozorava Aku veder.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

Recent Posts