Evo koliko kalorija “sagorimo” spavajući

Kad spavamo, tijelo radi… Ćelije se “popravljaju” i dijele, a mozak obrađuje informacije. Evo koliko kalorija odlazi na to.

Dok mi spavamo, “ispod kože” je prilično živo, iako toga nismo svjesni. Vi se odmarate, a tijelo se ubrzano regeneriše, oštećene ćelije zamjenjuju se novim, a mozak obrađuje informacije koje je primio tokom dana, “brišući” nevažne iz pamćenja.

A da li se dok spavamo troše i kalorije i ako je to tačno, koliko ih “ode” dok smo u snu? Pa, troše se, naravno. I to možda i više nego što mislite.

“Iako se dok spavamo ne troši ni približno kalorija kao dok smo aktivni, taj broj daleko je od nule”, kaže za Reader's Digest Bil Fiš, ljekar koji proučava san i spavanje.

To koliko će se kalorija utrošiti dok spavamo zavisi od toga koliko ste teški, koliko dugo spavate, kolika vam je tjelesna temperatura. Gruba procjena je da, u prosjeku, osoba sagori 0,84 kalorije po kilogramu tokom svakog sata koji provede u snu.

Da biste izračunali koliko potrošite kalorija u snu, pomnožite svoju težinu sa 0,84 a onda i sa brojem sati koje provedete spavajući.

Ako imate recimo 60 kilograma, i spavate 8 sati, potrošićete oko 400 kalorija, što i nije tako loše, zar ne?

Ali, ne računajte na to da će vam spavanje zamjeniti vežbanje. Iako ovaj broj nije zanemarljiv, imajte u vidu da kad ste fizički aktivni toliko potrošite za sat vremena.

U Jadranu otkriven prvi veliki koralni greben

Da li možete da povećate “potrošnju” u snu?

Da, tako što ćete spavati u tanjim pidžamama i pokrivati se tanjim jorganima, a temperaturu u spavaćoj sobi malo spustiti.

Ipak, ne oslanjajte se na to da ćete smršati spavajući. Dakle, pazite šta jedete i vježbajte. A ako biste malo još da ubrzate skidanje viška kilograma, spustite temperaturu u spavaćoj sobi za koji stepen.

(Blic)

Recent Posts