Drugačije, ali efikasno: Kako se njeguju žene širom svijeta

Ljepota predstavlja jedan od najvažnijih imperativa za savremenu ženu u 21. vijeku. Zdrav i njegovan izgled kose svakako je bitan činilac u vizuelnom utisku koji ostavljamo na druge ljude. Predstavljamo vam 10 najneobičnijih načina na koje žene širom svijeta poboljšavaju izgled kose.

1) GVAJANA: SARDINE ZA SJAJNU KOSU

Možda ćeš morati da naučiš da voliš sardele.

– One su najbolji izvor omega 3 kiselina. Ako jedete sardine tri puta nedeljno, obezbedićemo kosi brži rast i blistav sjaj- kaže gvajanski stručnjak za njegu kose Endži Hukumunčad.

2) JAMAJKA: BLAGODETI KAKTUSA

– Oljuštimo kaktus, iscijedimo ulje i operemo kosu koja postaje bujna i dobija potrebnu vlažnost- kaže Deni Smit.

3) KANADA: ISPIRANJE KOSE HLADNOM VODOM

– Suv, hladan vjetar u Kanadi čini kosu neposlušnom i suvom- smatra frizerka Leland Oslon iz Toronta. Zbog ove pojave, ona predlaže takozvani arktički princip – na kraju tuširanja, isključiti skroz toplu vodu. – Znam da je neprijatno, ali praktikovanje hladnog tuširanja može doprineti uklanjanju zanoktica, zatvara pore kože glave čime se olakšava reflektovanje prirodne svetlosti i omogućava prirodan sjaj i blistavost.

4) ŠPANIJA: SJAJ U KOSI

U Španiji, žene nisu pristalice masovnog farbanja kose. Umesto da drastično menjaju nijansu kose, one se opredjeljuju za tretmane za sjaj kose- otkriva Pablo Inglesias koji sarađuje sa Penelope Kruz.

5) NJEMAČKA: ISPIRANJE PIVOM

-Poznati smo kao narod koji voli pivo, s toga ne treba da čudi što ga primjenjujemo u mnogim oblastima- kaže Munih iz salona u Minhenu. – Ja volim da pomiješam pola litra piva sa mlakom vodom. Sipam to u bocu sa sprejom i naprskam suvu kosu. Odstoji 20 minuta i onda se ispere. Čini kosu jačom i sjajnijom- dodaje.

6) ČEŠKA: ISPIRANJE CRNIM LUKOM

Da plava kosa sačuva svoj prirodan sjaj, Sula predlaže ovaj trik, koji se koristio pre savremenih preparata. -Prokuvati nekoliko glavica crnog luka, pustiti da se voda ohladi i koristiti to pri ispiranju. Ne brinite, nema neprijatan miris, probali smo.

7) INDIJA: DODAJTE KAFU VAŠOJ KOSI

Da bi dobile nijansu kafe, žene u Indiji kombinuju mehendi, biljka za bojenje, sa zrnima kafe ili lišćem čaja. Napraviti kompaktnu smješu i ostaviti da stoji. Što duže stoji, boja će biti tamnija.

8) AUSTRALIA: SURFERSKI STIL

Australijke koriste jedinstven sprej, posle kupanja u okeanu, koji neutrališe so iz vode i čini kosu talasastom. -Šta drugo očekivati od nacije koja toliko voli kupanje u moru? – kaže kroz smijeh Sem Lenard.

9) TAJLAND: ŠAMPON OD KOKOSOVOG MLIJEKA

-Postoji lokalni recept koji se vijekovima koristi. Izmrvite i iscijedite kokos da biste dobili kokosovo mlijeko, zatim mlijeko staviti na vatru dok se ne izdvoji ulje. Izdvojiti ulje i pustiti da se ohladi pre nanošenja. Koristi se kao šampon i daje kosi sjaj, mekoću i vlažnost- objašnjava Saisuda Čuavivat.

Izvor: zena.blic.rs

Recent Posts