Magareća koža

DJECU U CRNOGORSKIM VRTIĆIMA UČE GROZOTAMA: Od ove bajke će vam se okrenuti želudac

Deo bajke “Magareća koža” koji se pojavio na Tviteru i šokirao korisnike ove mreže, a komentari su da je ovo sramno promovisanje incesta.

Ukoliko ne vjerujete, pogledajte šta se to čita u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori, a ne treba smetnuti sa uma ni da se sličan sadržaj već pojavljivao i u Srbiji i okolnim zemljama.

Dakle, odlomak priče ide ovako:

“Dani su prolazili a kralj se pitao kako će pronaći kraljicu ljepšu od njegove žene. Jednoga dana, gledajući svoju ćerku, shvatio je da je ona već postala žena i da je ljepša od svoje majke. Ne želeći da prekrši obećanje dato ženi, kralj je rekao ćerki: “Kćeri moja, moram ispuniti obećanje koje sam dao tvojoj majci. Ti si jedina žena koja je ljepša od nje. Moram te oženiti”.

FOTO: PRINTSCREEN

Nakon što je objavljen deo iz bajke počela su nagađanja o kojoj priči je riječ. Citirani deo pripada bajci “Magareća koža” francuskog autora Šarla Peroa (1628-1703), autora brojnih bajki, “Zlatokose”, “Mačka u čizmama”, “Pepeljuge”, “Ljepotice i zver”, “Crvenkape”, čije je prvo delo “Uspavana ljepotica“ objavljeno 1696. godine, bez autorovog potpisa (njegova prva zbirka je „Priče i bajke iz starih vremena s poukom“-

“Odvratno”, “Incest na mala vrata”, “Bljak, mi smo u paklu, nema dalje”, samo su neki od komentara, a pojedini Tviteraši navode da je najbitnije vrijeme u kojem je nastala bajka.

FOTO: PRINTSCREEN

Da li vrijeme pisanja bajke i kraj mogu da opravdaju njen sadržaj ili je on u potpunosti neprihvatljiv jer sporna tema ni ne treba da se nalazi u bajkama?

Priče za djecu neretko se, vjekovima nakon njihovog objavljivanja, oštro kritikuju nakon što novi ugao gledanja pronađe u njima kontroverzne detalje. Tačno je da djeca određene stavri shvataju drugačije od odraslih, ali to što je incest nekada davno bio prihvatljiva tema za knjigu za najmlađe (što takođe nije bilo u redu), ne znači da je to i danas.

Pojedini izvori kažu da se “Magareća koža” čita u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori, dostupna je i u Srbiji.

(Kurir.rs/Blic žena)

Foto Shutterstock

Recent Posts