Danas su Blagovesti, praznik koji donosi radost i sreću: Žene se mole za porod

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Blagosvesti, dan kada se Hrišćani podsećaju dolaska Arhangela Gavrila koji je Bogorodici javio blagu vest da će roditi Sina Božijeg

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Blagosvesti, dan kada se Hrišćani podsjećaju dolaska Arhangela Gavrila koji je Bogorodici javio blagu vijest da će roditi Sina Božijeg.

“Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama”.

Ovim riječima arhanđel Gavrilo saopštio je Devici Mariji da je odabrana od Boga da rodi Božijeg sina, Isusa Hrista, Mesiju i Spasitelja svijeta i čovjeka.

Otuda se i Blagovest smatra koliko velikim toliko i radosnim praznikom. Sa ovim događajem, otpočela je istorija spasenja ljudskog roda i obnovljenja stvari.

Spadaju u red Bogorodičnih praznika, i uvijek se slave 25. marta po starom, odnosno 7. aprila po novom kalendaru.

Vakcina iz vremena SFRJ mogla bi da nam pomogne: Pulmolog dr Tatjana Radosavljević o borbi protv virusa korona

Redžep Tajip Erdogan pisao predsjedniku stiže POMOĆ IZ TURSKE!

Koliko se u našem narodu poštuju Blagovesti, govori i vjerovanje da danas ni ptice u šumi ne svijaju gnezda. Svetkuju ga najviše žene, zbog poroda, posebno nerotkinje mole se Svetoj Bogorodici.

Po narodnom vjerovanju dok ovaj dan ne prođe, ljudi se još boje zime. Blagovesti su, uz Cveti, jedina dva dana kada je dozvoljeno jesti ribu tokom Vaskršnjeg posta.

(RTS)

 

Recent Posts