luka

Danas se slavi LUČINDAN i Sveti Petar Cetinjski: Evo kakvi su običaji!

Pravoslavna crkva 31. oktobra slavi čak dva praznika, svetog Luku i Svetog Petra Cetinjskog.

Svima koji slave Svetog Luku čestitamo!

Pisac jednog od Hrstovih jevanđelja živio je u 1. vijeku. Smatra se da je Jevanđelje po Luki – treće jevanđelje u Novom zavjetu napisao oko 60. godine. Ili tako bar misle vjernici. Moderni tumači Biblije ne vjeruju da je Luka autor jevađelja, za koje većina smatra je napisano najranije između 80. i 90. godine nove ere.

Vjeruje se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu. Zbog ovoga se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Njegove mošti se čuvaju u Carigradu.

KCCG: Rođeno 11 beba

Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava pravoslavnih porodica. Sveti Luka je zaštitnik ljekarske profesije i mnogih bolnica.

Na našim prostorima ovih dana koncima opasuju torove da vukovi ne dave stoku. Poznata je izreka: “Ide Luka, eto vuka”. Sa druge strane, i zima je tu, kuca na vrata. Kaže se: “Sveti Luka, snijeg do kuka”. Zato se valja što pre pripremiti.

Međutim, crkva obilježava još jednog sveca, istina mnogo novijeg datuma. Sveti Petar Cetinjski živio je krajem 18. i početkom 19. vijeka u Crnoj Gori.

Godine 1784. postao je mitropolit i gospodar Crne Gore. Crkva pamti, a narod posebno slavi, njegovu pobjedu nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji. Život je posvetio borbi protiv neprijatelja i pomirenju zavađenih prelema u Crnoj Gori.

Njegove čudotvorne mošti počivaju u Cetinjskom manastiru. Iako predstavnici dvije različite epohe i Luka i Petar svojim djelima zadužili su pravoslavlje. Zato je i crveno slovo i ne valja se baviti teškim poslovima.

IZVOR: Kurir.rs

NASLOVNA

Recent Posts