nedelja

Danas je Tomina nedelja i otvorena su vrata raja: Ovaj dan zove se i “Mali Uskrs”, a jednu stvar morate da uradite

Tomina nedelja, osmi dan nakon Vaskrsa, posvećena je svetom apostolu Tomi. Tomina nedelja poslednji je dan vodene, prazne odnosno trapave sedmice.

U danima između Vaskrsa i Tomine nedelje vrata raja su otvorena i smatra se da onaj ko tad umre ide pravo u raj. Vjeruje se da se ta vrata zatvaraju danas.

Kao i svaka nedelja i ova je dan za odmor. Naziv je dobila po apostolu Tomi. Po biblijskom učenju, Isus Hristos se po vaskrsnuću javio svojim učenicima, ušavši kroz zatvorena vrata. Osvjedočivši se u njegovo vaskrsnuće, ova jedanaestorica su to ispričala dvanaestom, Tomi, koji je u trenutku Isusovog javljanja bio odsutan, ali on im odgovori: “Ne vjerujem, dok to ne vidim.”

Sveti apostol Toma. Foto: crkvenikalendar.com

Osmog dana po Vaskrsu je Isus Hrist ponovo došao među svoje učenike, zatekavši ih sve na okupu i prekorio Tomu što nije odmah u njegovo vaskrsnuće povjerovao. Otuda je Toma, čije ime na jevrejskom znači Blizanac, dobio nadimak Nevjerni.

Koleginice stale uz Natašu Bekvalac: Ovo nema opravdanja

Od Tomine nedelje se opet obavljaju molitve za umrle, nakon prekida unutar perioda koji je počeo od Lazareve subote. Na dan posle Tomine nedelje, prvi ponedeljak posle Vaskrsa, Pobusani ponedeljak, u narodu poznat kao “Vaskrs za mrtve“, obeležavaju pravoslavni vjernici.

Oni na deveti dan od stradanja Isusa Hrista izlaze na groblje i uz molitve pominju pokojnike, služe se parastosi na grobljima, čime živi kao da čestitaju svojim pokojnim rođacima i prijateljima radosni praznik Vaskrsenja Hristovog.

Sutra se na groblje nose jaja koja su ofarbana ili u petak, ili se farbaju danas.

Recent Posts