Aranđelovdan

DANAS JE ARANĐELOVDAN: Ovo su sva narodna vjerovanja na današnji dan!

Pravoslavna crkva i njeni vjernici 21. novembra slave veliki praznik Sabor Svetog Arhangela Mihaila, koji je u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. U crkvenom kalendaru označen je crvenim slovom.

Arhangel Mihailo vođa je nebeskih vojski koji se uvijek javljao na mjestima na kojima se javljala i Bogorodica, tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji.

 

FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE

 

Prema crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava “onog koji je kao Bog”. Na grčkom jeziku reč “arhi” znači glavni, prvi, a “angelos” znači vjesnik, anđeo.

 

Prvi među arhangelima Arhangel Mihailo na ikoni predstavlja se kao borac – vojvoda, sa mačem ili kopljem u ruci, a narodno vjerovanje smatra da on dolazi i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas. Na ikoni se ponekad predstavlja kako je pobejdio Denicu, okovao ga verigama i stao mu nogom za vrat. On se smatra čuvarem vjere pravoslavne i borcem protiv jeresi. Aranđelovdan je druga slava po zastupljenosti među Crnogorcima, odmah posle Nikoljdana.

 

Narodna vjerovanja i običaj

 

Mnoga su narodna vjerovanja ο ovom anđelu. Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti. Slavi se u jesen, a po narodnom vjerovanju to je zato što kad su sveci dijelili uloge, Arhangel Mihailo dobio je jesenje i zimsko vrijeme – vrijeme zime i zimskih teškoća.

 

FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE

 

Govori se da u ovo vrijeme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevjernike i pomogne nevoljnicima pa zato na njegov dan nikako ne treba siromašne i prosjake otjerati s kućnog praga jer možda je baš to Arhangel Mihailo prerušen u jednog od njih

Žito – da ili ne? Ovako se slavi Aranđelovdan

Jedno narodno vjerovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Kaže se kakvo je vrijeme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cijele zime i proljeća! U nekim krajevima Srbije, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se vjeruje da samo on može otjerati vukove.

“ZALJUBLJENI”: Olga i Bogdan se više ne kriju!

 

FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE

 

Postoji vjerovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne spremaju žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.

Da li će Aranđelovdan biti proslavljen uz posnu ili mrsnu trpezu, zavisi od toga na koji dan pada. Ako pada u srijedu ili petak, onda treba da bude posna, a žito je obavezno.

Kako bude danas, biće tokom zime i proljeća

Mnoga su narodna vjerovanja ο Svetom Arhangelu Mihailu. U nekim krajevima još i sjutra pažljivo prate vremenske prilike na Aranđelovdan. Kaže se: „Kakvo je vrijeme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cijele zime i proljeća!“ Ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se vjeruje da samo on može otjerati vukove.

Recent Posts