Dan otvorenih vrata u Zbirci pomorskog nasljedja

Povodom obilježavanja dana kada su davne 1928. godine u Bokokotorski zaliv uplovile prve podmornice jugoslovenske flote – Nebojša i Hrabri, svi posjetioci Porto Montenegra će imati priliku da uživaju u besplatnom obilasku podmornice P-821 Heroj, u petak 7. aprila, od 9h do 18h.

 

Okupljeni podmorničari, koji su nekada plovili u Heroj-u, ponosu Jugoslovenske Ratne mornarice, tog dana će posjetiocima prepričavati svoja iskustva pod vodom, sa kojim opasnostima se se suočavali, kako su ručali na torpednim cijevima i spavali na sklopivim ležajevima, gdje god su mogli naći mjesto.

 

Istog dana u Zbirci će biti postavljene grafike beogradskog slikara Slobodana Vukojevića, čiji su motivi vezani za život na moru – s obzirom na to da je jedan dio njegove karijere vezan usko za mornaricu, nije ni čudo da mu je umjetnički identitet vezan baš za ove motive, i savršeno se uklapa u koncept Zbirke pomorskog nasljeđa. Izložba će svečano biti otvorena u 17:00h, kada će o autorovoj zanimljivoj biografiji govoriti akademski slikar Ljubomir Popadić.

 

U sklopu Dana otvorenih vrata u Zbirci pomorskog nasljeđa, biće predstavljena i knjiga World Submarine Museums, autora Milana Komara, kapetana bojnog broda u penziji, koji na slikovit i jezgrovit način poše o podmornicama koje su danas atraktivni muzejski eksponati u muzejima širom svijeta.

Recent Posts