Dajte ljubavi ono što njoj treba

Bračni terapeut Andrew G. Marshall opisuje kako parovi mogu da sačuvaju svoju vezu samo poboljšanjem načina komunikacije.

Postoji pet osnovnih načela jezika ljubavi  : vrijeme, dodir, brižljivo djelovanje, riječi ipokloni.

Naravno ako vi i partner komunicirate različitim kanalima (jezicima ljubavi), vaša poruka upućena partneru može proći neprimijećeno ili je partner može pogrešno protumačiti, dovodeći vašu vezu u opasnost. Na sreću, postoje načini na koje možete naučiti razgovarati s razumijevanjem s partnerom.

Govorite li istim jezicima ljubavi?

Kada se zaljubimo pretpostavljamo da izabrani partner shvata ljubav na potpuno jednak način kao i mi. Što je u prvoj fazi zaljubljenosti uglavnom i istina, jer partneri na početku veze komuniciraju na svih pet načina. Međutim, u slijedećoj fazi kada se svaki partner vraća svome izvorno naučenom jeziku ljubavi, dolazi do prvih nesuglasica i sumnji. Zamislimo partnere koji govore različitim jezikom, jedan vjeruje da se ljubav pokazuje kupovanjem poklona, dok drugi preferira izjavljivanje ljubavi. Kod prvog praznika ili rođendana doći će do nesporazuma. Partner koji očekuje poklone osjećat će se nevoljeno jer nije dobio poklon, a partner koji želi svoj rođendan provesti uz kamin razočaraće se ako mu ovaj  priredi proslavu  i obaspe hrpom poklona koji za njega nisu ništa drugo nego bezvrijedne stvari.

Za početak upoznajmo bliže načine iskazivanja ljubavi:

Jezik ljubavi 1:

Kvalitetno provođenje zajedničkog vremena

Pod ovim se podrazumijeva ležanje u zagrljaju dok partneri zajednički gledaju TV ili razgovaraju. Ovakve osobe često ne shvataju partnera koji provodi previše vremena s prijateljima, na poslu ili baveći se hobijima. Njihova najčešća pritužba bi bila: nikad ništa ne radimo zajedno ili za sve imaš vremena osim za mene.  Najgora stvar koju partner može napraviti je zaboraviti na rođendan, otkazati važno porodično okupljanje, zbog posla ili prijatelja.
Ako u ovome prepoznajete vašeg partnera – Neka vam ništa ne bude važnije od druženja s partnerom. Pokušajte partnera da uključite  u svoje aktivnosti. Ako ne  možete ono vrijeme koje provodite zajedno pokušajte da budete potpuno fokusirani  na partnera, takođe nemojte samo dijeliti vrijeme nego i misli i aktivnosti.

Jezik ljubavi 2:

Brižljivo djelovanje
Ovo je najuobičajeniji način ljubavnog jezika. Osobe koje pokazuju svoju ljubav kroz brižljivo djelovanje najčešće ćete čuti kako govore: djela govore više od riječi. Ljubav se pokazuje kroz npr. kuvanje za partnera, pomaganje partneru da opere auto, tako što ćete odvesti partnerovu sestru u 3 ujutro na autobusku stanicu….
Ako u ovome prepoznajete vašeg partnera – svjesno se prisilite da tražite načine na koje biste partneru mogli pokazati ljubav.  Ovakvi partneri posebno cijene napravite ako uradite nešto što se   od vas ne očekuje. Ako niste sigurni šta biste mogli napraviti za partnera, slušajte na šta ste najčešće žali.

Jezik ljubavi 3:

Dodir (zaljubljeni fizički kontakt)

Vjerovatno prvo što vam pada na pamet je seks, ali najčešće su mnogo važniji zagrljaji ili spontani poljupci. Ovakve osobe obožavaju držanje za ruku ili npr. masaže. Vjerovatno ćete od njih čuti rečenice: dođi da te poljubim, zagrli me i sl.  Naravno, može ih potpuno uništiti ako ih partner odbije zbog toga što je zauzet nekom drugom aktivnošću.

Ako u ovome prepoznajete svoga partnera – Zaljubljeni fizički kontakt je najbolji ako nije vezan uz seks. Samo na jednostavne neseksualne načine možete partneru pokazati da vam je stalo. Nemojte se ustručavati pitati partnera što voli, a gdje postavlja granicu dodira u javnosti.

Jezik ljubavi 4:

Riječi

Ovakve osobe žele da cijeli svijet zna koliko imaju posebnu vezu. Nemojte se iznenaditi ako vam u lokalnom baru otpjevaju pjesmu. Oni će vam često ponavljati koliko vas vole, a najviše će ih zaboljeti ako partner odgovori  omalovažavajući njihove riječi
Ako prepoznajete svoga partnera – Komplimenti su važni ovim osobama i oni žele da njihovi partneri stalno slave njihovu vezu i njihov odnos. .

Jezik ljubavi 5:

Darivanje

Nevažno radi li se o skupom komadu nakita ili čokoladi oni  vole iznenaditi svoga partnera i obasipati ga sitnicama. Čućete ih kako govore: vidio sam ovo i sjetio se tebe. Najgora stvar koju možete napraviti je misliti ili još gore reći „a šta ću s tim?“.

Ako prepoznajete svoga partnera – Današnje društvo je gotovo opsjednuto poklonima tako da se zaboravlja njihova prava poruka, što osobe iz ove grupe još uvijek prepoznaju (ako izuzmemo materijaliste), njima poklon znači: „Ovim  želim da ti kažem da sam mislio na tebe“. Zbog toga nemojte čekati posebne prilike, mnogo malih poklona, sitnica pomoći će da pokažete partneru kako vam je poseban i koliko ga volite.

Stvarni jezik

Mnogo ljudi će iz prve prepoznati njihov osnovni jezik ljubavi, ali ako niste sigurni završite ove dvije slijedeće izjave:

  • Najviše voljenom/voljenim se osjećam kada…
  • Najviše se žalim na partnera zbog toga što on nikad ne…

Posebno druga rečenica će vam otkriti jezik kojim vi govorite, zbog toga što se najčešće žalimo na ono što želimo najviše.

I jedan i drugi partner bi trebalo da se zapitaju:

  • Kada sam zadnji put dao partneru neki kompliment?
  • Kada sam zadnji put kupio partneru poklon, a da nije bila nikakva posebna prilika ili rođendan?
  • Kada smo zadnji put partner i ja izašli na intimnu večeru?
  • Kada sam zadnji put dodirnuo partnera na pun ljubavi i nježan način, osim ako to nije bio uvod ili poticaj za seks?
  • Kada sam zadnji put napravio uslugu partneru, a da mi nije tražio?

Ako je odgovor na svako pitanje u zadnjih nekoliko dana, možete sebi dati peticu iz ljubavne komunikacije, kroz prošlu nedjelju je  dobro, a kroz protekli mjesec je tolerantno.
Ako je na neko pitanje odgovor bio van proteklih mjesec dana ili ako se ne možete sjetiti, hitno razgovarajte s partnerom, pokušajte da prepoznate njegov jezik ljubavi i pokušajte iskazivati ljubav na nov način.

Zbog toga, ako želite  zaista da učinite da se partner osjeća voljeno pokušajte mu dati ono što njemu treba, a ne ono što biste vi željeli da dobijete.

Izvor: vijesti.me

Recent Posts