Da li ste znali da je ČE GEVARU sahranio CRNOGORAC?

Na jučerašnji dan ubijen je jedan od najvećih revolucionara, Ernesto Če Gevara.

Iako je prošlo više od pola vijeka od ubistva, smrt Če Gevare i dalje je obavijena brojnim teorijama zavjera.

Zarobljen je slučajno, sa ranjenom nogom nakon kratkog okršaja oružjem.

“Imamo tatu u rukama”bila je šifrovana poruka koju je bolivijska vojska poslala nadređenima, kada je shvatila da je uhvaćen Ernesto Če Gevara.

“Izdajte pasoš za tatu” glasila je naredba američke CIA o ubistvu kubanskog gerilca.

Njegova smrt bila je surova. Već ranjen i izmučen, Če je najprije upucan u desnu stranu grudnog koša, zatim u desno rame, u nogu, stomak i lijevu stranu grudnog koša.

Istorija će pamtiti posljednje riječi najpoznatijeg svjetskog revolucionara, upućene mladom Mariu Teranu, poručniku koji je odbran za dželata:

“Uozbilji se momče. Pucaj kukavice, ubićeš samo čovjeka”.

Dok je izgovarao ovo, uzdignute glave i gledajući ubice direktno u oči, jedan vojnik mu je prišao i ispalio još jedan metak u vrat, nakon čega je Če Gevara izdahnuo, u 13 sati i deset minuta.

Saučesnik u smrti revolucionara bio je i Andrija (Andreas) Selić, pukovnik u vojsci Bolivije.

Poznat po nadimku Čop, Selić je dijete iseljenika iz Morače Božidara Selića, koji se 1920. godine doselio u Argentinu, a zatim u Boliviju.

Bio je komandant specijalnog bataljona “Zelenih beretki” kojem je jedna od ključnih uloga u hvatanju kubanskog gerilca bila odskočna stepenica za bolivijski politički vrh gdje je, nakon ovog “podviga”, obavljao funkcije ministra unutrašnjih poslova, ministra vojske i ambasadora Bolivije u Paragvaju.

Došavši prvi u selo La Igera, Selić je učestvovao u ispitivanju Če Gevare, njegovom ubistvu i kasnijem sahranjivanju.

Prema nekim podacima, Selić je kao “suvenire” od mrtvog Če Gevare uzeo sat i pištolj.

Ni njegova smrt nije u potpunosti razjašnjena, a podaci kazuju da je Selić uhapšen, mučen i likvidiran 1973. godine u vili novog ministra unutrašnjih poslova Alfreda Arsea Kaprija, rukom ljevičara koji su odlučili da se osvete svima koji su imali bilo kakvog učešća u hvatanju i likvidaciji Ernesta Če Gevare.

Prema drugim izvorima Selićeva smrt bila je pod uticajem određenih krugova u Boliviji kako bi bio uklonjen kao opasnost po neke političke elite zbog svog autoriteta, popularnosti i uticaja koji je imao u vojsci.

Sahranjen je u La Pazu, a njegova porodica, supruga i četiri kćerke, otišla je u egzil.

Bar: Šutom zatrpali ostatke crkve iz 6. vijeka! (FOTO)

Če Gevara sahranjen tek 30 godina nakon smrti

Iako je ubijen 1967. godine, Ernesto Če Gevara dostojno je sahranjen tek 17. oktobra 1997, u Santa Klari na Kubi. Nakon što je ubijen, bolivijski ljekari amputirali su mu šake kako bi, na osnovu otisaka prstiju, bio utvrđen njegov identitet. Sve do 1995. godine, kada je penzionisani general Mario Vargas otkrio, lokacija na kojoj su se nalazili Če Gevarini posmrtni ostaci nije bila poznata. Njegovo tijelo, zajedno sa još šest ubijenih gerilaca, pronađeno je kod stare aerodromske piste u Valje Grandeu.

(Mondo)

Recent Posts