grmljavine

Da li isključujete aparate u vrijeme GRMLJAVINE? Evo šta smijete, a šta ne smijete da koristite dok je NEVRIJEME!

Jučer nam je stiglo olakšanje u vidu kiše, ali ona dolazi praćena opakom grmljavinom. Za grmljavinu je vezano dosta sujeverja, pa se tako vjeruje da kada prvi put u godini čujete grom, treba da se valjate po zemlji da vas ne bi boljela leđa. A ono što nikako nije sujeverje niti glupost, iako je mnogi tako tretiraju, jeste činjenica da kada grmi treba isključiti električne aparate iz struje.

Kako već sigurno znate, udari groma i česti nestanci struje kvare uređaje, a nekada mogu i potpuno da ih unište. Mnogi ipak ne znaju da napon struje koji prolazi kroz kuću nije uvijek isti – dešava se da skače i pada, a na te skokove umnogome utiče i udar groma.

Primijetila je na ultrazvuku da njena beba izgleda DRUGAČIJE: Ljekari su je uvjeravali da je sve u redu, a onda je porođaj OTKRIO ISTINU

U većini Evrope, pa i kod nas, standardni napon je 220 volti a udar groma može da oslobodi napon od čak nekoliko miliona volti, što znači da ukoliko grom udari negdje u blizini vaše kuće, ili u samu kuću, ostaćete bez elektronskih uređaja koji ne mogu da izdrže toliki napon.

 

Jedini način da to spriječite je da kada čujete ovakve najave nevremena, prosto isključite sve aparate iz struje. I još jedna bitna stvar je da, ukoliko ostanete bez struje nikako ne uključujete uređaje čim se ona vrati. Treba da sačekate makar nekoliko minuta kako bi se napon stabilizovao.

 

ŠTA RADITI ZA VREME GRMLJAVINE:

 

– sakrijte se u zatvorenu prostoriju sa metalnim oivičenjima, gromobranom i zatvorite vrata i prozore

 

– skupite noge, držite se dalje od utičnice

 

– siđite u udolinu ili kanal

 

– uđite u automobil

 

– čučnite ili lezite na otvorenom

 

– kišobran sa metalnim vrhom posebno privlači grom, ali nećete biti mnogo zaštićeniji ako skupite ovu opremu

 

– isključite svu tehniku iz zida u kući ili stanu ili stavite specijalnu zaštitu na ove instalacije

(zena.blic)

Recent Posts