zelena kafa

Da li će ovaj napitak ugroziti “popularnost” kafe?

Kafa je bez sumnje, veoma popularan napitak, i mnogi ne mogu da započnu dan bez nje. Međutim, jedna vrsta čaja “prijeti” da ugrozi popularnost kafe.

Izgleda kao kafa, a zapravo je riječ o mljevenom zelenom čaju, koji je postao popularan u svijetu, najviše među onima koji promovišu zdravu ishranu.

Mača se pravi mljevenjem listova zelenog čaja, sadrži dosta antioksidanata, i iako se u svijetu tek sada nešto više govori o ovom čaju, on se u Japanu pije još od 1191. godine.

TAJNA DUGOVJEČNOSTI JAPANACA: Voda liječi svaku bolest

Naime, tada je budistički monah iz Japana prenio sjeme mača čaja u Kinu, i tamo proširio ideju o ispijanju čaja kao navici koja je dobra za zdravlje. Iako ovaj napitak ima brojne nutritivne prednosti, za njega se čulo tek sada, zahvaljujući, kao što možete da pretpostavite – Instagramu.

“Čaj vizuelno izgleda lijepo, a s obzirom na to da je sada važno da se sve prikaže na Instagamu i izgleda lijepo, mača čaj je pogodan za to”, kaže Keti Čenkoja za jedan američki časopis piše putopise.

Pored toga što lijepo izgleda, mača čaj ima brojne pozitivne efekte na zdravlje – sadrži antioksidante koji su dobra prevencija za rak, ubrzava metabolizam zahvaljujući polifenolima… Kao što smo rekli, pravi se mljevenjem listova zelenog čaja, a ne od ekstrakta, pa je djelovanje na zdravlje još i veće. Takođe, listovi zelenog čaja sadrže iL-teanin, aminokisjelinu koja opušta i stvara osjećaj budnosti.

Stodesetogodišnjakinja tvrdi da je pušenje recept za dugovječnost

Sa druge strane, nutricionista Karen Kolins kaže da je pomalo zabrinjava količina kofeina koju mača sadrži – manje od kafe, ali više od uobičajenog zelenog čaja.

“Pored toga, trebalo bi imati na umu da su sastojci mača napitka 30 puta jači nego kada pijete uobičajeni zeleni čaj, tako da ne bi trebalo piti više od šolje dnevno”, kazala je ona.

Izvor: Mondo.rs

Recent Posts