CG među 10 najugroženijih zemalja zbog “overturizma”!

Overturizam podrazumijeva da u neku zemlju dolazi toliko turista, da se time ugrožavaju život mještana i životna sredina – a evo koje zemlje su najgore prošle po tom pitanju!

Crna Gora i Hrvatska su među 10 najugroženijih zemalja svijeta u pogledu “overturizma”, što je novi termin kojim se opisuje situacija kada ima toliko posjetilaca na jednoj lokaciji da to negativno utiče na mještane i životnu sredinu.

Prema listi portala “Diznifikejšn map” koji se bavi procjenom overturizma, Hrvatska je druga na listi, sa procijenjenim udijelom od 3,78 gostiju po stanovniku, dok je Crna Gora na šestojpoziciji sa procjenom od 3,02 turista po stanovniku, prenosi Investitor.me.

Listu predvodi Island sa 6.52 gosta po stanovniku, treći su Bahami sa 3,64, a slijede Austrija i Kipar.

Na sedmom mjestu, iza Crne Gore je Grčka, a slijede Estonija, Irska i Danska, koja je na 10. mestu.

Kada je riječ o gradovima iz regiona, među 10 najugorženijih je Dubrovnik koji se nalazi na trećem mjestu sa 1.000 turista na jednog stanovnika.

Potresna poruka na našem najčuvenijem groblju: Na Zejtinliku osvanulo ŠEST RIJEČI koje će vas naterati da se ZAMISLITE (FOTO)

“Diznifikejšn map” ističe da treba razlikovati overturizam od masovnog turizma jer pojedine destinacije mogu da se nose sa milionima turista, dok se druge bore i sa mnogo manjim brojem.

(Mondo)

Recent Posts