BOG SE JAVI: Danas se obilježava jedan od najvećih hrišćanskih praznika!

Pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju uspomenu na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: “Ovo je sin moj i njega poslušajte”. Pliva se za Časni krst, a običaji kažu ovo…

Na praznik Bogojavljenja, prema našem narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave – “Bog se javi!” i “Vaistinu se javi!”.

Samo obilježavanje počinje u ponoć, između 18. i 19. januara, kada se, prema vjerovanju, otvara nebo i Bog se javlja.

Javljanje Boga, prema vjerovanju, dešava se u gluvo doba, uoči Bogojavljenja, kada se na trenutak otvara nebo i kada se ukrštaju zimski i ljetnji vjetrovi. Onaj koji je napolju i to vidi, može da zamisli jednu želju, koju će, vjeruje se, Bog da ispuni. Zato se, prema narodnim običajima, izlazi napolje, ili na prozor i terasu, gleda u nebo i zamišlja želja.

Negdje se vjeruje još i da će neudate djevojke, ukoliko stave ogledalce pod jastuk 18. januara uveče sanjati muškarca za koga će se udati.

U nekim krajevima mlade djevojke mijese po četiri loptice od tijesta. U tri stave papirić sa imenima svojih simpatija, a jedan ostave prazan, pa koja prva izbije na površinu u ključaloj vodi, to je “ime ljubavi”. Prazna loptica ostavlja nadu da se “još nije upoznao suđeni”.

Vjerovalo se i da vrijeme na Bogojavljenje predskazuje kakvo će vrijeme biti cijele godine. Ako danas bude jak mraz ili pada snijeg, godina će biti rodna. Ako pak, bude vedro, biće sušna godina. Ukoliko 19. januar bude kišovit, cijele godine će biti dosta padavina i poplava.

ŠTA KAŽE CRKVA

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, posvećen početku Hristove misije.

Po hrišćanskom vjerovanju, Isus Hristos je 30. godine naše ere kao drvodelja živio sa svojom majkom Marijom i njenim mužem Josifom. Tada je pozvao Jovana Preteču da ga krsti u rijeci Jordan.

Predanje kaže da je Jovan prepoznao Mesiju u Isusu koji je došao na Jordan da se krsti, a jevanđelisti su zapisali njegove reči: “Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni”.

Po Svetom pismu, krštenje je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, a odmah zatim se otvorilo nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus njegov sin.

U Bibliji o tome piše sledeće:

Kada je napunio 30 godina “dođe Isus iz Galileje na Jordan Jovanu da ga ovaj krsti. A Jovan mu branjaše govoreći: Ti treba mene da krstiš, a ti li dolaziš meni? A Isus odgovori i reče mu: Ostavi sada, jer tako nam treba ispuniti svaku pravdu. Tada ga ostavi. I krstivši se Isus iziđe odmah iz vode; i gle, otvoriše mu se nebesa, i vidje Duha Božijega gdje silazi kao golub i dolazi na njega. I gle, glas sa nebesa koji govori: Ovo je Sin moj ljubezni koji je po mojoj volji” (Mt. 3, 13 – 17).

Tako se, pri Isusovom krštenju, Bog javio u tri ličnosti – Bog Otac je govorio sa neba, Bog Sin se krstio u Jordanu, a Bog Duh Sveti je sišao sa neba u vidu goluba nad Hristom, potom su se nebesa otvorila i čuo se glas Boga Oca: “Ovo je sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji”.

Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočovjeka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju.

Hrišćani smatraju da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

Isus Hristos živio je ovozemaljski život još tri godine posle krštenja, ispunivši svoju misiju iskupljenja ljudskog roda od praroditeljskog grijeha.

TO Tivat promovisala ponudu opštine na sajmu turizma u Beču

PLIVANJE ZA ČASNI KRST

Širom Crne Gore na Bogojavljenje se pliva za Časni krst. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

(Mondo)

Recent Posts