Blago Crne Gore seli se u Britaniju: Sara Vujošević 16. marta nastupa u Londonu

Crnogorska operska pjevačica, Sara Vujošević, nastupiće 16. marta u velelepnoj crkvi St. Paul’s u Londonu.

Poslije niza koncerata u Moskvi, gdje i živi, Sara je, kao što je i najavila u intervjuu za CdM, nastavila sa nastupima širom Evrope. Ona će izvesti autorski projekat soprana pod nazivom “Blago Crne Gore”.

Trupu koja izvodi isključivo crnogorsku klasičnu i tradicionalnu muziku na čelu sa Sarom činiće još: prvak Baljšoj teatra Dmitrij Trapeznikov (bariton), Dmitrij Grinih (bariton), Pavel Šestov (pijanista) i mlada nada crnogorskog folklora Maksim Vojvodić (guslar), koji će nastupiti kao specijalni gost na koncertu u Londonu.

Probala sam najpopularniji trik za spavanje i super je

“Dan koncerta je uvijek ‘dan D’ i u potpunom sam ‘karantinu’, sama sa svojim mislima. Nemam nikakve specijalne rituale, jedino je važno da se pred koncert dobro naspavam i ne budem gladna pred nastup. Sve ostale pripreme dešavaju se mnogo prije samog nastupa, a to je ogroman i permanentan rad na kompozicijama koje se izvode za određen datum i tako u krug. Pošto sam već nekoliko godina u Moskvi, naravno da se najčešči nastupi vežu sa Moskvu i ostale gradove Ruske Federacije, što mi čini posebno zadovoljstvo nastupati pred jednom od najzahtjevnijih i najobrazovanijih publika na svijetu. Naravno, nastupam van granica naše zemlje i Rusije, imamo već zakazan koncert u Londonu u martu mjesecu, a dobila sam poziv za Austriju, Njemačku i Finsku. Upravo ovih dana definišemo termine za pomenute zemlje”, rekla je Sara nedavno u intervjuu za CdM.

Mlada umjetnica iz Podgorice kaže da će njen nastup u britanskoj prijestonici biti presedan, jer će, kako je kazala, nastupiti u duetu sa guslarom. Sara i Maksim izvešće jednu od najpoznatijih tradicionalnih crnogorskih pjesama “Poljem se vija”.

Već nagrađivani projekat “Blago Crne Gore”, biće izveden osmi put. Sara, koja je autor, trudi se da program bude obogaćen i inovativan, pa će za nastup u Engleskoj promovisati i projekat “Zelene kulture”, koji se bavi uticajem kulturnog sektora na promjenu svijesti i stavova prema zaštiti životne sredine.

Nakon koncerta u Londonu, crnogorsku divu u Moskvi očekuje još jedan značajan nastup u nizu, a to je Međunarodni festival “Muzika Rusije 2018”, u pompeznoj “Velikoj sali” renomirane akademije Gnesinih, koja odnedavno spada u listu ruske kulturne baštine. Festival će trajati deset dana, a poznata ljepotica iz Podgorice, “dijeliće scenu” sa čuvenim moskovskim simfonijskim orkestrom pod palicom počasnog umjetnika Ruske federacije, dirigenta, B. Voronova.

Sara će se Britancima predstaviti u haljinama crnogorske modne kreatorke Jelene Roganović Đurić.

CDM

Recent Posts