necijepljene će lockdown

Austrija ostala bez kreveta na intenzivnoj: ‘Za necijepljene će lockdown trajati neograničeno’

Kao rezultat opterećenosti bolnica u Austriji pacijentu na putu u operacijsku salu bečke bolnice otkazan je zahvat. Pacijent ima teški oblik tumora na koji je čekao dugo. To nije jedina operacija koja je otkazana…

Blagi trend pada broja novozaraženih korona virusom primijećen je u posljednja 24 sata u Austriji. Pozitivne rezultate testa imalo je 13.592 ljudi. Optimizma međutim nedostaje po pitanju opterećenosti bolnica jer je broj dostupnih kapaciteta na odeljenjima intenzivne njege koji iznosi 600 kreveta.

Otkazana operacija pacijentu s tumorom

Jučer je kao rezultat opterećenosti bolnica pacijentu na putu u operacijsku salu bečke bolnice otkazan zahvat teškog oblika tumora na koji je čekao jako dugo. To nije jedina operacija koja je otkazana, a pacijent je za rizik koji je stavljen na njegov život putem medija okrivio necijepljene, ali i vladu zbog zakašnjelih reakcija na upozorenja koja su im stizala od korona komisije još početkom ljeta.

Tada su stručnjaci predvidjeli i upozorili na ovu situaciju. Vlada se oglušila. Zbog toga su ih stručnjaci i mediji optužili za neodgovornost. Naime, bavili su se vlastitim problemima koji su nastali zbog ostavke Sebastiana Kurza te oporavkom privrede. Za sada niko nije bio spreman preuzeti političku odgovornost.

Posebno je dramatična situacija u saveznim državama Koruškoj i Salzburgu, a uskoro će uslijediti i Tirol. Za pacijente COVIDA-19 koji tamo trebaju bolničku njegu nema dostupnih kreveta, a razlog tome je nedostatak osoblja. Pacijenti se od tamo sada prebacuju u Beč kako bi dobili liječničku njegu.

Strogi lockdown

Međutim, niti prognoze nisu ništa optimističnije. Ministarstvo zdravstva predviđa da će 1. decembra liječenje na odjelima intenzivne njege trebati 744 pacijenta.

Austrija je trenutno u strogom lockdownu koji je za nevakcinisane na snazi od 15., a za sve ostale od 22. novembra. Najavljeno je da će trajati 20 dana, do 12. decembra za sve koji su vakcinisani ili su preboljeli koronavirus. Za nevakcinisane, tačnije 2 miliona stanovnika lockdown će trajati neograničeno, rekao je Alexander Schallemberg.

Zatvoreni su hoteli, restorani, dućani, na snazi je home office. Policijski sat je na snazi od 0 do 24 sata. Otvoreni su samo supermarketi, banke, apoteke, benzinske stanice, a nastava je omogućena samo za roditelje iz primarnih zanimanja.

(raport.ba)

Recent Posts