APEL DRŽAVNIM ORGANIMA CRNE GORE Katić: Otvorite granice za Srbiju i Rusiju

NIJE prvi put da predsjednik Herceg Novog Stevan Katić apeluje na državne organe Crne Gore da otvore granice prema Srbiji i Rusiji.

Učinio je to ponovo uz ocjenu da Crna Gora doživljava krah turističke sezone, koji bi značajno moglo ublažiti otvaranje granica za građane  ove dve države, pa državni organi moraju hitno da reaguju, uveren je Katić.

On apeluje na Vladu Crne Gore i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti da odrede datume otvaranja granica sa državama koje su naša najznačajnija emitivna tržišta, uz jasne epidemiološke standarde koje je potrebno ispuniti da bi njihovi državljani ušli u Crnu Goru.

Takođe, poziva Vladu da intezivira bilateralne odnose kako bi ove zemlje otvorile svoje granice prema Crnoj Gori što bi omogućilo obnovu međunarodnog vazdušnog saobraćaja.

-Važno je poboljšati odnose sa zemljama koje su naši najznačajniji turistički partneri, a to su prije svih Srbija, Bosna i Hercegovina i Rusija. Turisti iz tih zemalja tradicionalno ostvaruju najveći broj noćenja i crnogorska državna vlast toga mora biti svjesna. U ovakvoj situaciji ne sme biti prostora za donošenje politički motivisanih odluka i podizanje tenzija, uveren je Katić.

Stevan Katić

Rizik od širenja virusa je realnost, navodi dalje predsednik Katić, i sa njim se svaka država suočava kad donosi odluku o otvaranju granica, ali na taj izazov se može odgovoriti na adekvatan način, što u Crnoj Gori do sada nije bio slučaj.

Katić poziva državne organe da se ugledaju na praksu Hrvatske, ali i drugih zemalja Evrope koje su našle modele da u isto vrijeme sačuvaju ljetnju sezonu i bezbjednost građana.

– Primera radi, turisti iz Srbije, koji su tradicionalno naši najbrojniji gosti, sada mogu da ljetuju u Hrvatskoj i Turskoj, a u našu državu ne mogu da uđu. Oni koji su planirali dolazak u našu zemlju sada biraju destinacije u regionu, pa Hrvatska ostvaruje oko 50 odsto svog prošlogodišnjeg promjeta, dok je Crna Gora na oko sedam odsto, poručuje prvi čovek Opštine Herceg Novi.

Katić podsjeća da su turistički privrednici  u Herceg Novom I Crnoj Gori snizili cijene i uveli brojne povoljnosti, da konstantno čine napore kako bi sačuvali što veći broj zaposlenih, što bi moralo da naiđe na razumjevanje i adekvatan odgovor države.

(novosti)

Recent Posts