AMFILOHIJE: Kralj Aleksandar je obnovio srušenu crkvu na Lovćenu, koju su kasnije ponovo srušili brozomorci

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je kralj Aleksandar Karađorđević žrtva nacifašizma, te da nije rušio hramove po Crnoj Gori i druge podizao sebi, već ih obnavljao.

“I ovaj ovdje je obnavljao i obnavljao je crkvu na Lovćenu. To treba da zapamte i današnji Crnogorci koji ga napadaju da je on te hramove navodno pravio sebi. Nije sebi, nego svome pretku Petru Drugom Lovćenskom Tajnovidcu obnovio je crkvu koju su srušili Austrijanci. Obnovio je onakva kakva je bila, a srušili su je ponovo brozomorci, nasljednici Lenjina i Staljina. Ali, hvala Bogu, evo prolazi i njihovo vrijeme. Svaka sila do vremena, a Božija je svevremena. Ničija nije do zore gorjela”, rekao je Amfilohije na službi u crkvi Roždestva Presvete Bogodice i Svetog Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu.

Mitropolit je istakao da postoje dokumenti koji dokazuju da je kralj Aleksandar od manastira Praskvica kupio zemlju na Svetom Stefanu na kojoj se nalazi crkva.

“On je tu dolazio da ljetuje sa svojom kraljevskom porodicom. To je njegovo i pred Bogom i pred ljudima, i njegovog potomstva. Nažalost, nasljednici boljševika su to oteli i opljačkali. To pljačkaško djelo nastavlja se i danas”, kazao je Amfilohije.

(volimpodgoricu)

Recent Posts