ljudi

Američki jutjuberi oduševljeni Podgoricom

Džek i Geb su mladi ljudi iz San Dijega (SAD) koji su zaljubljeni jedno u drugo i u putovanja! Zajedno su pet godina i putuju širom svijeta otkrivajući manje poznate predjele. Ove su godine odlučili da daju otkaz i sve svoje vrijeme posvete putovanjima. Imaju Jutjub kanal i blog “Jack and Gab explore” (Džek i Geb istražuju) gdje objavljuju utiske o mjestima koje posjete.

Obilazeći Balkan, došli su do Podgorice koja ih je oduševila. Džek i Geb su iz Mostara došli u naš Glavni grad i za svoj Jutjub kanal i blog, opisali šta su to vidjeli u njemu.

Bili su iznenađeni kako je Podgorica mala za jedan glavni grad u Evropi, ali to su “nam upisali” kao dobru stranu jer, kako su rekli, može se obići bez korišnjenja usluga taksija ili ubera.

Njihova prva stanica bio je Milenijum jer su ga vidjeli kao simbol grada. Izgledom mosta su oduševljeni, naročito mjestima za sjednjenje na lijevoj obali Morače. Put ih je preko Mileniuma poveo do Hrama Hristvog vaskrsenja.

Geb je opisala da joj se dopala liturgija koja se dešavala u trenutku njjihove posjete, ali i spoljni izgled i veličina hrama. Kazala je da nije religiozna, ali da joj se veoma svidjele freske te da voli da uči o vjeroispovijestima.

“Hram je jedan od najljepših koje smo vidjeli do sada”, kažu svjetski putnici iz SAD na koje je prijatan utisak ostavilo okruženje najvećeg vjerskog objekta u Crnoj Gori.

Nakon “crnogorskog doručka”, čijom su (niskom) cijenom i više nego iznenađeni, Džek i Geb su prošetali do Skalina. Na popularnim Sastavcima, mladi par primjećuje da je mjesto opuštajuće. Geb nije odoljela da se osvježi u vodi. Dopao im se park oko spomenika Kralju Nikoli i smatraju ga pravim mjestom za provesti sunčani dan.

Svojim su pratiocima i čitaocima savjetovali da posjete Bokešku ulicu zbog mnoštva kafića, kao i Trg nezavisnosti.

Naši posjetioci očarani su skultpurama kroz Podgoricu.

“Oduševljeni smo skulpturama, grafitima i instalacijama kroz Podgoricu. Čini se kao da je na svakom koraku neka umjetnina”, kažu Džek i Geb.

Navode da je prostor nadomak Karvera tj. Banje idealan je za piknik, a knjižara-kafe je za njih najljepša koju su posjetili u ovom dijelu Evrope. Nisu propustili priliku da šetaju Goricom odakle se, kako kažu, pruža pogled koji oduzima dah kada zalazi Sunce.

Jutjuberi su iskoristili blizinu Skadarskog jezera da i tamo odu i savjetovali drugima da isto učine i tamo se opuste u ljepoti prirode.

“Ako budete imali sreće vidjećete pelikane čiji je raspon krila tri metra”, kažu oni.

Džek i Geb svima preporučuju da dođu u Podgoricu.

“Podgorica definitovno nije Pariz ili London, ali je evropski glavni grad vrijedan posjete! To što nema mnogo turista treba da bude razlog više da je posjetite jer smo zbog toga mogli da istinski doživimo ovaj predivni grad. Nema velikih gužvi gdje god da smo bili, a cijene su niske”, zaključuju oni.

Recent Posts