AKO STE GLEDALI PIRATSKU VERZIJU TOME POLICIJA VAM MOŽE ZAKUCATI NA VRATA! Sledi procesuiranje, a kazne su i do 5 godina zatvora

Film “Toma” ušao je na spisak najgledanijih domaćih filmova. U bioskopima ga je do sada gledalo više od pola miliona ljudi, a samo za protekli vikend zabeleženo je više od 75.000 gledalaca.

U tu impozantnu brojku računa se samo bioskopska publika, ne i svi oni koji su skinuli film putem nelegalnih linkova koji su se pojavili na internetu.

Osumnjičeni se tereti za neovlašćeno korišćenje autorskih prava i određena mu je mera zabrane upotrebe interneta kako bi se sprečile dalje zloupotrebe.

Iz tužilaštva kažu da se traga za osobom od koje je link potekao, a najavljeno je da će biti procesuirani svi koji su ga delili.

IT stručnjak Marko Mudrinić govorio je o kaznama koje slijede onima koji nezakonito dijele takav sadržaj.

– Nije mi baš najjasnije šta znači zabrana upotrebe interneta, ali zakonom je uvijek predviđeno da je nelegalno distribuirati takva dela u piratskom maniru. Ne mogu da kažem da će baš sva lica biti procesuirana, ali važno je otkriti od koga ja to poteklo – rekao je Mudrinić u jutarnjem programu Kurir televizije.

Mudrinić navodi da je Srbija dosta napredovala po pitanju autorskih prava.

– Moja generacija je odrasla na pirateriji. Mislim da se stvari polako menjaju, ali danas je daleko lakše gledati filmove i serije preko nekih servisa. Uglavnom se filmovi neko vrijeme ne pojavljuju u pirateriji, a Toma se baš brzo pojavio – kaže Mudrinić.

OTO: KURIR TELEVIZIJA

Ukoliko ste samo pogledali “Tomu” sa linka mogli biste biti procesuirani i kažnjeni.

– Ukoliko ste narezali na neki disk ili stavili na neki USB bili biste u problemu. A ako ste samo odgledali film, zakonski gledano bili biste u prekršaju i trebalo bi da budete procesuirani, ali treba se fokusirati na to kako je film procurio – kaže IT stručnjak.

(kurir)

 

Recent Posts