6 razloga zašto treba jesti sir

Ljubitelje sira će obradovati vijest da ova ukusna namirnica ima i ljekovita svojstva.

Sir je mliječni proizvod koji ima široku primjenu u kulinarstvu, pored toga što je fantastičnog ukusa, ova namirnica je i veoma zdrava.

Evo samo nekoliko zdravstvenih blagodeti sira.

Hranljivost

Sir je bogat hranljivim materijama, proteinima i kalcijumom. Pored toga, ovaj mliječni proizvod sadrži i fosfor, cink, vitamin A, riboflavin i vitamin B12.

Štiti od karijesa

Sir ima veoma visok sadržaj kalcijuma, a malo laktoze koja djeluje loše na zdravlje zuba. Ako želite da uživate u mliječnim proizvodima s manjim procentom laktoze, birajte starije sireve, piše Stvar ukusa.

Prevencija kancera

Supstance pod nazivom konjguovana linolna kiselina i sfingolipide koji djeluju preventivno na pojavu raka. Pored toga, vitamin B koji se nalazi u sira jača imunitet i štiti od bolesti.

Dodavanje kilograma

Vodite računa ukoliko želite da smršate a volite sir. Ovaj ukusan mliječni proizvod može podstaći gojenje. Zbog toga je bitno da birate sireve s niskim procentom masnoće ako želite da održite liniju.

S druge strane, ukoliko želite da se ugojite, sir je pravi izbor bez obzira da li je to zbog povećanja mišićne mase, masnoće ili želite veću gustinu kostiju. Sir je bogat proteinima, masnoćama, kalcijumom, vitaminima i mineralima koji kosti i mišiće čine jakim i zdravim.

Jačina kostiju

S obzirom da je bogat kalcijumom vitaminom B, sir je odlična namirnica za zdravlje kostiju, a naročito se preporučuje djeci, starijim ljudima, trudnicama i dojiljama. Inače, vitamin B u siru pomaže apsorpciju kalcijuma.

Visok krvni pritisak

Holesterol i natrijum se nikako ne preporučuju osobama koje imaju povišen krvni pritisak. Zbog toga je veoma bitno da izaberete sir koji ima manje masnoća i soli ukoliko imate hipertenziju. Visok sadržaj vitamina B u siru, s druge strane, može pomoći osobama koje imaju visok krvni pritisak. Tako vam pravi izbor sira može biti od pomoći u regulisanju krvnog pritiska.

Izvor: Stvarukusa

Recent Posts