5 navika koje obnavljaju moždane ćelije: Poboljšajte pamćenje, koncentraciju, ubrzajte odluke!

Uprkos činjenici da se neurogeneza dugo smatrala nemogućom, to jest, naučnici su smatrali da je nemoguće obnoviti izgubljene neurone, u stvari to nije tako. Treba samo imato zdrave navike.

Možda ćete ovo smatrati kontoverzom, jer u poslednje vrijeme naučna zajednici aktivno podržava ideju da ljudski mozak s godinama gubi nervne ćelije: one se jednostavno urušavaju i ove posledice su nepovratne.

Mozak strada usled loših navika: duvan, alkohol, neredovna ishrana… Međutim, mozak ima sposobnost regeneracije.

Da bi se naš mozak svakodnevno obnavljao, mi moramo da imamo ove navike:

1. Vježbe

Fizička aktivnost i neurogeneza su direktno povezani. Svaki put kada svoje tijelo izazivamo da hoda, pliva, trči, skače, mi promovišemo oksigenaciju našeg mozga, odnosno – hranimo ga kiseonikom. Svaka aktivnost koja smanjuje nivo stresa doprinosi neurogenezi. Samo morate pronaći prvu vrstu aktivnosti (ples, hodanje, vožnja biciklom i td.)

2. Molitva

Korist molitve na naš mozak je neosporan. Efekat je neverovatan koliko i prelijep: Omogućava nam da bolje razumijemo stvarnost i pravilno usmjerimo svoje strepnje, upravljamo stresom.

3. Dijeta

Jedan od glavnih neprijatelja zdravlja mozga je hrana bogata zasićenim mastima. Konzumiranje brze, pržene, masne hrane usporava neurogenezu. Veoma je važno pridržavati se niskokalorične hrane. U isto vrijeme, hrana treba da bude raznovrsna i uravnotežena, tako da nema nedostatka u ishrani.

Glukozu obezbedite sa tamnom čokoladom, kašikom meda ili šoljom ovsene kaše…. Međutim, uvek jedite hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama koje aktiviraju neurogeneze.

4. Seks

Seks je još jedan sjajan arhitekta našeg mozga, prirodan motor neurogeneze. Seks ne samo da ublažava stres i regulište g a, već nam pruža i snažno naelektrisanje, energiju koja stimuliše dijelove mozga koji su odgovorni za pamćenje. Takvi hormoni kao što su serotonin, dopamin ili oksitocin, proizvedeni u trenutku seksualnog odnosa sa partnerom, korisni su za stvaranje novih nervnih ćelija.

NEZAPAMĆENE GUŽVE U PODGORICI: Broj registrovanih vozila u Crnoj Gori prebacio 200.000!

5. Hobi – čitanje, ples, učenje stranog jezika

Čitanje podstiče radoznalost, maštu, stvara fleksibilan um.

Učenje stranog jezika

Sviranje muzičkih instrumenata

Otvorenost uma….

Sve ovo će učiniti da vaš mozak ostane vječno mlad. Postarajte se da vaš mozak ostane zdrav i bistar.

(Stil)

Recent Posts