3 sata dnevno na društvenim mrežama UNIŠTAVA mozak djece

Tinejdžeri koji provode više od 3 sata dnevno na društvenim mrežama su pod većim rizikom mentalnih oboljenja, pokazuje najnovija studija u SAD.

Novo vrijeme donijelo je i nove bolesti zavisnosti. Napredak tehnologije, ma koliko olakšavao naš svakodnevni život, istovremeno sa sobom donosi i opasnosti po zdravlje.

U SAD je napravljeno naučno istraživanje čiji su rezultati upozoravajući – tinejdžeri koji provode sate listajući Facebook, Instagram i Twitter imaju mnogo veće šanse da obole od nekog psihičkog poremećaja, kakvi su depresija, usamljenost, anksioznost.

Takođe, takva djeca mogu da budu mnogo agresivnija ili pak povučenija u odnosu na drugu djecu. Problem je, međutim, što je ove druge djece malo.

Naime, u istoj studiji, utvrđeno je da 95% ispitane djece ima pametan telefon, a čak 45% njih je reklo da “gotovo konstantno”, po cio bogovetni dan, “visi” na društvenim mrežama ili kanalu YouTube. Iako je ovo istraživanje napravljeno u SAD, sa velikom sigurnošću možemo da kažemo da bi ovakvi rezultati mogli da se pokažu i u drugim djelovima svijeta, pogotovo u Evropi, uključujući Crnu Goru, jer su i ovde društvene mreže “okupirale” omladinu.

Tim naučnika sa Univerziteta “Džons Hopkins” iz Baltimora navodi da iako su rezultati istraživanja vrlo zabrinjavajući, ali da ipak nije sve izgubljeno i sugerišu roditeljima da reaguju već na prve signale eventualnih promena u ponašanju djece. Uz to, preporuka je i da prate njihovo ponašanje na društvenim mrežama, kao i koliko vremena dnevno provode online.

Istraživanje, koje je vrlo reprezentativno, jer je učestvovalo oko 6.000 tinejdžera (uzrast od 12 je do 15 godina), pokazalo je da čak 97% tinejdžera koristi bar jednu od 7 najpopularnijih društvenih mreža, kakvi su Facebook, Instagram, Reddit, Snapchat, Tumblr, Twitter i YouTube. Do svilh ovih platformi vrlo lako se pristupa, što je još jedan od “mamaca” za ovu populaciju.

Sa i jedne strane društvene mreže su hvaljene jer pomažu mlađima da steknu tehničke veštine i omogućavaju građenje odnosa širom svijeta (recimo, dvoje tinejdžera iz različitih krajeva svijeta ovog trenutka mogu da se dopisuju ili igraju video igru, a da se nikad nisu vidjeli), ali sa druge strane, nevolja je što imaju i svoju tamnu stranu – porast agresivnog ponašanja ili manje sati spavanja i vježbanja.

U istraživanju, mladi su bili pitani koliko vremena dnevno na društvenim mrežama – do 30 minuta, više od 30 minuta, do 3 sata, više od tri sata, do 6 sati, više od 6 sati… a prolazili su i kroz specijalan test kojim se utvrđuju mogući mentalni problemi.

Rezultati istraživanja pokazali su da oni koji dnevno provedu više od 3 sata na društvenim mrežama imaju veće šanse da ubuduće imaju neki psihički poremećaj.

Braco ”iscjeljitelj”, liječi pogledom za pare

“Buduća istraživanja treba da pokažu da li bi određivanje dnevnog limita vremena provedenog na društvenim mrežama ili neke druge mjere i ograničenja, imalo efekta da se smanji opasnost od mentalnih problema koji bi mogli da zadese mlade”, navodi se u istraživanju.

Ovo nije prvo istraživanje ovakve vrste koje je dalo slične rezultate. I neka koja su ranije sprovedena, recimo u Kanadi, pokazala su da tinejdžeri koji “bulje” u ekrane svojih pametnih telefona, ulaze u opasnost da postanu depresivni ili da budu pod većim stresom…

(Mondo)

Recent Posts