Šta trebate jesti ovog ljeta da biste što lakše smršali

Za uspješno mršavljenje veoma su bitni prehrambeni izbori koje pravite. Srećom, određene ljetne namirnice sadrže sve potrebne hranjive materije koje će vas zasititi, ali i pomoći da brže eliminišete višak kilograma. Borba protiv masnih naslaga nikada nije bila ukusnija!

 

Maline

Maline sadrže flavonoid antocianin koji vašem tijelu pomaže u proizvodnji adiponektina, hormona koji se povezuje sa nižim nivoima glukoze, suzbijanjem želje za hranom i poboljšanjem metabolizma. I, bez obzira da li su svježe ili zamrznute, maline su odličan izvor hranjivih vlakana koja poboljšavaju probavu i pomažu u sprečavanju nadimanja.

 

Borovnice

Istraživanja pokazuju da ishrana bogata borovnicama može promijeniti način na koji vaše tijelo skladišti i obrađuje šećer neophodan za energiju i, zauzvrat, smanjuje masne naslage u predjelu stomaka.

 

Lubenica

U njen sastav ulazi voda (nevjerovatnih 92%) i zaista rijetko šta se može porediti sa uživanjem u njoj tokom vrelog ljetnjeg dana. Ova osvježavajuća poslastica, takođe, smanjuje želju za slatkišima. Uostalom, svaki put kada osjetite želju za komadom torte ili kolača, vi pojedite krišku lubenice – na taj način ćete spriječiti unos “tone” kalorija.

 

Ananas

Ananas je bogat izvor enzima bromelaina koji pomaže u rastvaranju proteina i olakšavanju probave. Poboljšanjem sistema probave poboljšavate i ciljeve eliminisanja suvišnih kilograma, istovremeno smanjujući nadutost.

 

Mango

Istraživanja pokazuju da mango utiče na smanjenje nivoa šećera u krvi kod gojaznih osoba i to zbog njegovih hranjivih vlakana i drugih zdravih komponenti koje sadrži. Kada je šećer u krvi uravnotežen, tijelo je u stanju da reguliše hormone i lakše sagorijeva masti.

 

Krastavci

Pošto se sastoji od 95% vode, krastavac se ponaša kao prirodni diuretik koji vašem tijelu pomaže u smanjenju zadržavanja vode u organizmu i nadimanju. Sada je pravo vrijeme da uživate u krastavcima, posebno u obliku raznih, ukusnih salata.

 

Patlidžan

Patlidžan sadrži neznantne količine ugljenih hidrata i kalorija, a veoma je bogat izvor hranjivih materija. Ukoliko ga volite, sada je pravo vrijeme i da uživate u njemu, jer mu je upravo sada sezona.

 

Kupus

Redovno konzumiranje kupusa, koji je bogat mineralima i vodom, pomaže vašem tijelu da se riješi viška tečnosti i težine koja nastaje usljed zadržavanja vode – rezultate vježbanja ćete vidjeti mnogo prije ukoliko redovno konzumirate kupus. On je odličan kao salata te vam može pomoći i da se veoma brzo zasitite uz tako malo unesenih kalorija.

 

Tikvice

Uz mnogo vlakana i veoma malo kalorija, svestrane tikvice mogu vam pomoći da unosite mnogo manje kalorija. Možete ih konzumirati svježe, a nećete pogriješiti ni ako ih grilujete, jer su i na taj način i više nego ukusne.

Autor: minimagazin.info

Recent Posts